”En total förvrängning av våra resultat”

Uppdaterad
Publicerad

Professor Gunilla Krantz förklarar nu i ett mejl till SVT varför hon hänvisar alla intresserade av hennes forskning till att läsa själva forskningsartiklarna.

Hon menar att hon blivit missförstådd och berättar att hon kontaktats av flera myndigheter och organisationer som oroas för att ”uppmärksamhet nu ska falla på männen såsom att medel till kvinnojourer minskar etc”.

Så här skriver Gunilla Krantz, som för tillfället befinner sig i Rwanda:

Jag har försökt kommunicera det som står i artiklarna men blir inte rätt förstådd. Det som hänt är följande: den första pressreleasen sa att män är mer utsatta för våld en kvinnor, detta var ett missförstånd men då vi undersöker självrapporterade data så ser man att även män uppger våldsutsatthet, inte förvånande. Sedan behöver man då fundera på vad detta betyder. Vi såg då att 64% av de män som rapporterade utsatthet för fysiskt våld även rapporterade at de använder våld mot sin partner. Det betyder då att vi egentligen inte vet vad som händer i sådana relationer, det kan vara så att en man rapporterar att hans partner använt fysiskt våld 1 gång medan han själv använt våld under flera år, det kan vara andra scenarior – detta måste undersökas mer noga innan man kan säga något om detta.

Kvinnor är utsatta för grövre våld än män, har fler och mer allvarliga symtom av att vara utsatta för våld och gör mer drastiska förändringar i sitt vardagsliv än män gör då de är utsatta för våld från en partner.

Detta senare här har inte alls uppmärksammats utan allt fokus har lagts på att män skulle vara lika utsatta eller mer än kvinnor – det är en total förvrängning av våra resultat.

Som en effekt av detta har jag kontaktats av myndigheter och organisationer som menar att vi nu ödelägger ett långt och mödosamt arbete som dessa organ gjort för att minska mäns våld mot kvinnor och man är orolig för att all uppmärksamhet nu ska falla på männen såsom att medel till kvinnojourer minskar etc. Jag kan ju inte medverka till detta utan har nu bestämt att man kan läsa våra artiklar – där står allt detta o mer därtill, då kommer nyanserna med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.