Professor Gunilla Krantz vill stoppa debatt om egna studien om mansvåld. Foto: SVT/Sahlgrenska akademinVisa alla (3)
Visa alla (3)

Professor vill stoppa debatt om mansvåldsstudie

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren bakom den omdebatterade studien om mäns utsatthet för våld försöker nu stoppa journalister från ytterligare publicering av forskningen. I ett mejl till SVT:s Debattredaktion förklarar hon att det blivit ”en rasande debatt med feltolkningar” och uppmanar redaktionen att inte ta upp studien över huvud taget.

Forskningsresultatet ”Män mer utsatta för våld i relationen än kvinnor” kablades ut i ett pressmeddelande början av oktober och handlade om två studier där män sammantaget rapporterat större utsatthet för fysiskt våld i relationen än vad kvinnor gjort.

Studien visade dock att våld i relationer har svårare hälsokonsekvenser för kvinnor – och att kvinnor oftare utsatts för psykiskt och sexuellt våld samt kontrollerande beteenden av sin partner.

Vill inte göra större skada

Nyheten fick stort genomslag och har fått många reaktioner under de gångna veckorna, i debattartiklar, bloggar och nätforum.

Men när SVT:s Debattredaktion sonderade möjligheterna att ta ämnet vidare i en tv-debatt tog det stopp.

”Eftersom våld mot män är mer spektakulärt än våld mot kvinnor så har det blivit en rasande debatt med feltolkningar”, skriver forskaren Gunilla Krantz i ett mejl till redaktionen.

Hon skriver att mäns våld mot kvinnor ”är det allvarligaste våldet” och fortsätter:

”För att inte göra skadan större än vad den redan är [...] så har vi dragit in all information och ger inga fler intervjuer i nuläget och vi ska absolut inte delta i Debatt.”

Gunilla Krantz uppmanar Debatts reporter att ”undvika allt som har med denna pressrelease att göra. För att vara riktigt tydlig så vill jag säga att vi i forskargruppen inte kan gå med på att du eller någon annan tar upp vår studie i något tv-program”.

”Vore osolidariskt att ta upp”

Krantz avslutar mejlet med att ”det vore oerhört osolidariskt av er att ta upp detta mot vår uttryckliga önskan – och det skulle enbart leda till att arbetet med mäns våld mot kvinnor försämras än mer”.

Såväl Krantz som Sahlgrenska sjukhusets tillförordnade kommunikationschef har fått kritik för pressmeddelandet från Sekretariatet för genusforskning. En projektanordnare menar att vinklingen av pressmeddelandet ”framstår som att våld i nära relationer är ett lika stort (eller till och med ännu större) problem för män som för kvinnor.”

När SVT Nyheter får tag på Gunilla Krantz säger hon kort att hon befinner sig i Rwanda och inte kan tala med oss. Lite senare återkommer hon med ett mejlsvar:

– Allt fokus har lagts på att män skulle vara lika utsatta eller mer än kvinnor – det är en total förvrängning av våra resultat, skriver hon bland annat.

Tillförordnade kommunikationschefen vid vid Sahlgrenska akademin Krister Svahn uppger att man inte plockat bort någon information kring forskningen, men säger att Gunilla Krantz uttryckt ett stort behov av att nyansera debatten efter pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer