Nära var tredje yngre kvinna – mellan 18 och 29 år – anser att de handlar onödiga plagg så ofta som varannan månad, enligt en färsk undersökning från Kantar Sifo. Foto: Hasse Holmberg/TT

En tredjedel av svenskarna köper kläder som de inte behöver

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av svenskarna köper kläder som de inte behöver. Paltorna blir hängande oanvända i garderoben. Mycket av den onödiga konsumtionen står kvinnor för, visar en undersökning.

Drygt en tredjedel av alla svenskar, 36 procent, köper varje halvår eller oftare kläder och skor som de inte behöver, enligt en färsk undersökning från Kantar Sifo.

För bara kvinnor är samma siffra 52 procent.

Nära var tredje yngre kvinna – mellan 18 och 29 år – anser att de handlar onödiga plagg så ofta som varannan månad. Det är en betydande skillnad mot män i samma ålder där knappt var tionde, sju procent, säger sig följa detta mönster. Var fjärde svensk använder sällan eller aldrig hälften av sin garderob.

Skänks bort

De plagg som rensas bort ur garderoben skänks i hög grad till välgörande ändamål eller second hand-butiker. 11 procent av svenskarna uppger däremot att de i stället slänger överblivna kläder och skor. Äldre kvinnor i åldern 65–79 år är särskilt förtjusta i att donera till andrahandshandeln – vilket 36 procent säger sig göra.

Undersökningen är beställd av branschorganisationen Avfall Sverige och köp- och säljsajten Tradera. 1 000 kvinnor och män intervjuades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer