Hållbarhetsforskaren: ”Vi måste ändra hur vi lever”

Uppdaterad
Publicerad

Vi konsumerar allt mer, något som ofta ses som positivt för samhällsekonomin. Men samtidigt orsakar vår konsumtion problem i de länder som producerar det vi köper, och för miljön.

Om ett land är lyckat eller inte kopplas ofta till ekonomisk tillväxt. Samhällsekonomin mår bra av att vi konsumerar – då skapas tillväxt och sysselsättning. Därför tas få politiska initiativ som får den generella konsumtionen att minska.

– Om du tittar på olika internationella mått på hur man mäter välstånd så är det oftast djupt förknippat med att ekonomin fortsätter att växa, säger Lin Lerpold, docent på handelshögskolan och chef på hållbarhetscentrumet Misum.

Samtidigt menar miljöforskare att konsumtionen redan i dagens nivå skadar miljön. Det rapporteras även om barnarbete och undermåliga villkor för dem som producerar det vi köper.

– Vi måste ändra hur vi lever, det finns det ingen tvekan om, säger Lin Lerpold.

Vi verkar alltså befinna oss i en paradox, där det är bra att konsumera mer och där vi behöver konsumera mindre.

Miljöproblem

För att skapa energi och konsumera som vi gör använder vi jordens resurser. Om alla levde som i Sverige skulle fyra jordklot behövas för att resurserna skulle räcka till.

– Det finns en ekvation här som inte går ihop, vi kan inte bara fortsätta växa i all framtid utan att vi får ett hållbarhetsproblem, säger Lin Lerpold.

Svenska politiker beskriver ofta Sveriges utsläppsnivåer av exempelvis koldioxid som låga. Men ungefär dubbelt så mycket utsläpp som den offentliga statistiken sker enligt Naturskyddsföreningen på grund av att vi konsumerar flygresor och produkter som är tillverkade i andra länder.

– Vi ser väldigt bra ut enligt statistiken men det är ju inte riktigt så, säger Lin Lerpold.

Sociala problem

Mineralen kobolt används i batterier till elbilar och smartphones. Barnarbete används av underleverantörer när kobolt ska tas fram och företagen som säljer produkterna gör inte tillräckligt för att hindra kränkningar av mänskliga rättigheter, det menar Amnesty International.

Konflikter pågår också över mineraler som används i elektronik vi konsumerar.

– Från 1998 är det ungefär 5-6 miljoner människor som har dött i konflikten i Demokratiska Republiken Kongo, på grund av konflikten om mineraler som kobolt och så vidare.

Så löser vi paradoxen

Vi konsumenter behöver enligt Lin Lerpold ändra vårt beteende. Ett minskat flygande och ett ändrat konsumtionsmönster är ett sätt.

– Kläder och cyklar kan hyras, man behöver inte nödvändigtvis äga det själv. Det är en systemändring, att vi tänker annorlunda, säger hon.

Företag behöver hitta nya sätt att tjäna pengar, som inte belastar miljön och orsakar sociala problem.

– Jag tror att det kommer att vara några som förlorar helt, som inte klarar att ställa om och se framtiden, och det kommer att vara andra som skapar en marknad utav lösningarna till hållbarhetsutmaningarna, säger Lin Lerpold.

Även politiker behöver göra sitt. Genom exempelvis sänkt och höjd skatt på olika produkter och tjänster kan vi knuffas i mer hållbara riktningar, menar Lin Lerpold.

– Individer kan göra mycket, företag måste göra mycket mer, och våra politiker behöver fundera på att regulera mer så vi kan leva mer hållbart, säger hon.

Mer konsumtion i programmet Vetenskapsstudion på SVT Play från lördag klockan 9 eller måndag 4/12 klockan 21.55 i Kunskapskanalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.