Ylva Johansson (S) är inte bekymrad över ansökningarna. Foto: TT

Endast två ansökningar till regeringens snabbspår

Uppdaterad
Publicerad

Med bara några veckor kvar på ansökningstiden har endast två ansökningar kommit in om pengar till regeringens prestigeprojekt snabbspår för högskoleutbildade invandrare.

Arbetsmarknadsministern har under våren åkt på turnéer i Sverige och hållit samtal med arbetsmarknadens parter för att få igång just snabbspår in i jobb för utländska akademiker.

Så sent som i torsdags presenterade regeringen ännu mer pengar på såna här satsningar. Tanken är att ge utländska akademiker svenskundervisning som är relevant till deras yrke och komplettera med praktik och mentorer ute på arbetsplatser.

Bara två ansökningar

Men ansökningstiden för att få pengar till snabbspår i år är nästan slut. Från att pengarna aviserades i maj till den 15:e oktober har parterna på sig att söka pengar för årets snabbspårsprojekt.

Men hitintills har det bara kommit in två ansökningar. En skulle ge mentorsplatser åt tio akademiker, en är Läkarförbundet som söker pengar till att bjuda konferensdeltagare på lunch.

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är inte bekymrad:

– Vi räknar med ungefär 20 snabbspår, arbetet går väldigt bra, förvånande snabbt, jag räknar med att flera kommer igång innan året är slut.

För om man ser på de ansökningar som kommit in, så har det bara kommit in två ansökningar?

– Ja, men jag bedömer att ungefär tjugo snabbspår kommer att komma igång och arbetet går väldigt bra. Det är väldigt konstruktivt och man kan se hur svenska myndigheter är väldigt stelbenta och att parterna har en mer pragmatisk attityd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer