Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur fungerar energidryck i kombination med alkohol? Hur ska man tänka när man tränar? Hör experten om hur energidryck fungerar i olika lägen. Foto: Anders Wiklund/TT/Per Sjöberg/SVT

Energidrycksboom i Sverige – dricker över fyra gånger så mycket

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har svenskar druckit rekordmycket energidryck hela 74 miljoner liter. Det är mer än fyra gånger så mycket som såldes under 2010.

Det kan orsaka sömnproblem och ordentlig hjärtklappning, säger Johan Ålander, toxikolog på Livsmedelsverket. 

I dag packas våra matbutiker med energidrycker från en mängd olika märken. Det är inte är så konstigt med tanke på att vi dricker mer än fyra gånger så mycket idag som för 13 år sedan.

En som noterat det ökade utbudet är Felix Fröslin som SVT Nyheter träffar på stan.

Jag märker i butiker att det är ännu mer energibrands. Jag tror vi går och lägger oss sent om kvällarna och behöver energidrycker, säger han.

Ökat sockerintag

Cassandra Rafael dricker energidryck varje dag. Hon tror ökningen är ungdomsrelaterad. 

Jag tror det är en ungdomsgrej. Det är fler unga som dricker energidrycker idag.

Livsmedelsverket ser risker med den ökade konsumtionen, bland annat kan det leda till ett ökat sockerintag. Men det finns också andra bieffekter som skiljer sig från drycker som till exempel läsk.

Det är framför allt att vissa energidrycker innehåller höga halter av koffein. Det kan orsaka sömnbrist och ordentlig hjärtklappning, säger Johan Ålander, toxikolog på myndigheten.

Avråder barn och unga

Livsmedelsverket avråder barn och unga att dricka energidrycker just på grund av koffeinhalterna.  

Vissa enegridrycker motsvarar omkring tre koppar kaffe. Det finns också så kallade shots, där koffeininnehållet har koncentrerats.

Huruvida det behövs regleringar för att minska intaget av energidrycker vill inte Livsmedelsverket svara på, men skulle ökningen fortsätta i samma takt som de senaste åren kan situationen behöva ses över.

Då skulle jag önska att vi får ett regeringsuppdrag att se över det hela så politikerna kan fatta ett beslut om hur man ska hantera den frågan, säger Johan Ålander.

Halter av koffein i energidrycker

Energidrycker på den svenska marknaden varierar oftast i storleksordningen 250-500 ml per dryck. Koffeinhalten i energidrycker sträcker sig vanligtvis mellan 32-80 mg/deciliter i olika produkter.

En burk energidryck på 250 ml med en koffeinhalt 32 mg/dl motsvarar i koffeinmängd ungefär en stor kopp bryggkaffe på 2 dl (bryggkaffe med koffeinhalt på cirka 44,5 mg/dl). En burk på 250 ml med 80 mg koffein/dl innehåller 200 mg koffein vilket motsvarar ungefär tre koppar kaffe.

Det finns också så kallade shots, där koffeininnehållet i en burk energidryck (250 ml) har koncentrerats till 50 ml. Risken att överdosera och må dåligt av koffein är större ju högre koncentrationen av koffein är i drycken.

Källa: Livsmedelsverket

Försäljningen

Mellan juni 2022 och 2023 köptes 87,3 miljoner liter av olika sport-, vitamin- och energidrycker i livsmedelsbutiker.

Energidrycker stod för 85 procent av den försäljningen. Det går att jämföra med 2010 då 18,8 miljoner liter sport-, vitamin- och energidrycker köptes. 

Källa: NielsenIQ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.