Energiminister Khashayar Farmanbar (S). Foto: Foto: Christine Olsson/TT

Energiministern KU-anmäls av KD

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna (KD) KU-anmäler energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (S) för ett uttalande om svenska elpriser som han gjorde i SVT:s Aktuellt under tisdagen (26/7).

I ett inlägg på Twitter skriver KD-ledaren Ebba Busch bland annat:

”I veckan sa han att svenska elpriser är en fjärdedel av de franska. Det sista vi behöver är att ansvarig minister falskeligen relativiserar de skyhöga elpriserna”.

Syftar på olika siffror

Till SvD säger KD:s närings- och energipolitiska talesperson Camilla Brodin att Farmanbars uttalande är felaktigt och hänvisar till den europeiska statistikmyndigheten Eurostats siffror för hushållens elkostnader under det första kvartalet 2022.

I en kommentar till SVT skriver Farmanbar däremot att han talar om andra siffror. Nämligen spotpriser för enbart juli månad från handelsplatsen Nord pool:

”Jag är trygg i att faktan talar för sig själv. Elspotpriserna i juli är minst tre-fyra gånger lägre i Sverige än i Frankrike under juli månad. Energipriserna är nu generellt höga i Europa på grund av att Putin bedriver ett energikrig mot oss. Det är beklagligt att de högerkonservativa partierna använder halvårsgamla siffror för att skapa en konflikt som inte finns”.

Han tillägger också att ”det viktiga här är att priserna är för höga för Sverige och vi ska göra allt vi kan för att få ner dem”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.