Khashayar Farmanbar (S) energi- och digitaliseringsminister. Foto: Foto Pontus Lundahl / TT

Energiministern öppnar för ny kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli aktuellt att bygga nya kärnkraftsreaktorer i Sverige, menar energiminister Khashayar Farmanbar (S).

– Jag har varit tydlig med att om någon i dag vill investera i ny kärnkraft så finns det redan tre platser som är förberedda, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

Khashayar Farmanbar säger i intervjun med Svenska Dagbladet att kärnkraften kommer att spela en viktig roll i Sverige under lång tid och vill inte att denna ska avvecklas i förtid.

Sverige ska vara fossilfritt 2045 och en stor del av den energi som i dag kommer från bensin och diesel ska ersättas med grön el. Samtidigt kommer de kärnkraftsreaktorer som används i dag då vara närmare 60 år gamla och börja bli för gamla. Khashayar Farmanbar öppnar därför för möjligheten att bygga nya reaktorer.

Kraftledningar framdragna

Han menar att det redan finns tre platser som är förberedda för nybyggnationer för den som i dag vill investera i ny kärnkraft. Det gäller platser där det i dag redan finns reaktorer.

– Det finns kraftledningar framdragna, och det finns ingen ekonomisk eller skattemässig skillnad mellan att satsa på kärnkraft eller vindkraft. Det finns ingen juridisk skillnad. Jag skulle säga det är mindre politisk risk med kärnkraft än med vind, där varje kommun kan säga nej, säger han till Svenska Dagbladet.

Många nya kärnkraftsreaktorer som utvecklas är mindre än dem som är i drift i dag, det rör sig om små modulära reaktorer (SMR).  Med dagens lagstiftning kan man dock bara bygga ett nytt kärnkraftverk per nedlagt gammalt.

På frågan om man behöver ändra lagstiftningen för att tillåta byggnationer av fler nya reaktorer svarar Khashayar Farmanbar att han först vill titta på vem som är villig att investera i den nya typen av små kärnkraftsreaktorer.

Wallenberg öppen för att finansiera

Även statsminister Magdalena Andersson har i en utfrågning i riksdagen i början av december sagt att det står aktörer fritt att bygga kärnkraft i Sverige. I samband med utfrågningen pressades hon av bland andra M-ledaren Ulf Kristersson som vill bana väg för en utbyggd kärnkraft.

Företagsledaren Jacob Wallenberg har i en intervju i SVT:s ”30 minuter” tidigare sagt att han ser ett behov av svensk kärnkraft och öppnade för att i framtiden vara med och finansiera nya reaktorer om politiken drar åt samma håll i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.