Eneroth om anklagelserna: ”Jag har bett om ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) kommenterar nu anklagelserna om sexuellt ofredande, den pågående förundersökningen och den kritik som framförts den gångna veckan.

– Jag kan förstå att frågan diskuteras, inte minst utifrån hur media har redovisat detta. Jag har varit väldigt tydlig med min berättelse och hur viktigt det var att agera och snabbt be om ursäkt, säger han.

På fredagsmorgonen gjorde infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) sitt första offentliga framträdande efter nyheten att en grupp anonyma S-kvinnor i ett brev uttryckt kritik mot honom och hur partiet hanterat händelserna efter Aftonbladets avslöjande att han anklagats för att ha ofredat en kvinnlig partikollega vid partiets kongress.

Vid en presskonferens om en ny nationell infrastrukturplan fick han frågor om händelsen, och om det faktum att åklagare härom dagen startat en förundersökning.

– Jag tycker att det är bra att det pågår en förundersökning och att man tittar på det ordentligt. Det har som sagt inte varit min avsikt att beröra någon på ett sätt som känns olämpligt eller obekvämt. När jag fick reda på det bad jag om ursäkt och förklarade att jag absolut inte hade för avsikt att göra detta, säger Eneroth.

Har inte kallats till förhör

Händelsen inträffade på ett hotellrum där tio personer befann sig under Socialdemokraternas kongress i november. En förundersökning om sexuellt ofredande har inletts av särskilda åklagarkammaren. Eneroth uppger att han inte har blivit kallad till något förhör med åklagare och inte heller har en försvarsadvokat.

– Vi får se när de återkommer till mig, jag är inte säker på hur den här processen går vidare nu, det är något som polisen och åklagarväsendet får hantera.

Ditt förtroende har ifrågasatts, kan du förstå det?

– Jag kan förstå att frågan diskuteras, inte minst utifrån hur media har redovisat detta. Jag har varit väldigt tydlig med att min berättelse och hur viktigt det vara att agera och snabbt be om ursäkt, det var verkligen inte min avsikt att beröra någon på ett sätt som var olämpligt.

Under veckan har en rad socialdemokratiska kvinnor i Tomas Eneroths hemdistrikt Kronoberg alltså skrivit ett öppet brev där man kritiserade att han får ett fortsatt förtroende i regeringen samtidigt som han nu utreds för sexuellt ofredande.

– Jag kan inte kommentera anonyma brev, säger Tomas Eneroth.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.