Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det vanligt att få stanna på rummet när kompisen käkar? Se svaren i klippet. Foto: SVT

Enkät: Får du vänta på rummet när kompisen äter?

Uppdaterad
Publicerad

Du är hemma hos en kompis efter skolan när den plötsligt lämnar dig ensam för att gå och äta middag med familjen – men du får ingen plats vid matbordet. Är det något som väcker minnen från barndomen? Det är i alla fall ett ämne som skapat stora diskussioner på sociala medier de senaste dygnen.

Svensk kultur diskuteras flitigt i flöden världen över under hashtagen ”Swedengate”. Detta efter att frågan ”Vad är det konstigaste du behövt göra hemma hos någon annan på grund av deras kultur eller religion?” ställts i en tråd på nätforumet Reddit.

En person berättade då om när den var på besök hos sin svenska kompis för att leka. När det var dags för mat ropade kompisens mamma, men kompisen bad personen att vänta på rummet medan de åt. Erfarenheten var ”helt jävla galen”, skrev användaren.

En annan användare chockerades så pass mycket av svaret att han skärmdumpade det och delade det vidare på Twitter. Resten är, som man säger, internethistoria.

Här är inlägget på Twitter som bidragit till att hashtaggen #swedengate trendat på Twitter. Foto: Skärmdump Twitter

Det är inte första gången som ämnet – den påstådda svenska snålheten när det kommer till att bjuda på mat – är på tapeten. Många sociala medieranvändare delar nu med sig av sina minnen och erfarenheter från förr.

Men hur upplever dagens unga att det är i dag?

– Man kan i alla fall få sitta med vid bordet, säger Astrid som varit med om att få vänta ensam hos en kompis.

Hör tjejerna berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.