Ivo:s analysdirektör Anders Ekholm jämför med restaurangrecensioner och hävdar att resultaten sällan manipuleras. Foto: Janerik Henriksson/TT

Enkäten ligger öppet på nätet – Ivo ser inget problem

Uppdaterad
Publicerad

Just nu ber Inspektionen för vård och omsorg, IVO, personalen på landets alla äldreboenden att svara på en enkät om vårdkvaliteten under pandemin. Enkäten ligger öppen på nätet och kan i praktiken besvaras av vem som helst. Men Ivo:s analysdirektör Anders Ekholm jämför med restaurangrecensioner och hävdar att de sällan manipuleras.

Enkäten är en del i regeringsuppdraget att utvärdera pandemihanteringen på särskilda boenden där ett stort antal äldre avlidit sedan coronaviruset slog till mot Sverige.Frågorna handlar till exempel om ifall personalens arbetssituation gör det möjligt att hjälpa de boende med deras omvårdnad och medicinska behov. Och om vården vid livets slutskede planeras så att den boende inte behöver dö ensam.

Myndigheten har spridit enkäten via Kommunalarbetarförbundets höstbrev i vilket man har uppmanat medlemmarna att gå in och svara på frågorna.

”Man gör alla fel man kan göra”

– Om det fungerar bra så kan vi selektera äldreboenden som vi ska gå vidare med och intervjua ledningen eller brukare eller personal där, säger analysdirektör Anders Ekholm.

Men eftersom enkäten även ligger på en öppen länk på Ivo:s hemsida kan vem som helst svara på frågorna och fejka uppgifterna för ett namngivet äldreboende. Något som väckt stark kritik från experter på statistisk analys.

– Man gör alla fel man kan göra. Det är skrämmande enkelt att manipulera resultatet, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Jämför med recensioner av restauranger

IVO:s analysdirektör säger att enkäten är en del i ett metodutvecklingsprojekt och att det var ett billigt sätt att göra undersökningen på. Han ser ingen större risk att svaren skulle manipuleras.

– Det normala i den här typen av enkäter är att de är väldigt o-manipulerade. Det är en sak som alltid har förvånat mig, på till exempel restauranger som har dåliga betyg, varför går ägaren inte in och manipulerar och svarar att det är den bästa verksamheten? Folk verkar inte göra det. Det är inte ett systematiskt problem, säger Anders Ekholm.

”IVO är naiva”

Kritikerna håller dock inte med.

Anders Sundell, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att det finns många exempel på falska online-recensioner och påverkansförsök.

– Bara misstanken att det kan vara fusk gör ju att vi behöver ta hänsyn till det. Jag tycker att det är naivt av IVO att tro att folk inte har något intresse av att manipulera detta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.