Folköl kan enkelt köpas i flera av de matbutiker med hjälp av självscanning som SVT testat, trots att köparen var under 18 år. Foto: TT

Enkelt för unga att köpa folköl i matbutik

Uppdaterad
Publicerad

Trots krav på legitimation som bevisar att man fyllt 18 år är det enkelt för minderåriga att köpa ut folköl i vanliga matbutiker. På nio försök i lika många butiker lyckades SVT:s testperson köpa ut alkohol sju gånger med självskanning.

– Då är det något som inte stämmer, då måste vi se till att det fungerar, säger Ove Fagerlund, butikschef på City Gross M.A.T i Vällingby.

Att självskanna sina varor i matbutiken har blivit en allt vanligare syn. Det är bekvämt att ha sina varor packade när man kommer fram till kassan och lättare att hålla koll på hur mycket man handlat för.

För att få självskanna måste man ingå ett avtal och ansöka om ett kort. När man fått kortet är det bara att börja skanna.

Men hur bra koll har personalen om du handlar en vara med åldersgräns på?

– Systemet märker av om man handlar någon vara med ålderskontroll på, då måste någon ur personalen godkänna köpet, så man kan inte bara låna mammas kort och tro att man kan handla öl, berättar Johan Beckman, butikschef på Coop i Stuvsta.

17-åring fick testa att köpa folköl

SVT lät en 17-åring testa att köpa öl genom självskanning i nio olika butiker som tillhör de tre stora matvarukedjorna, City Gross, Coop och Ica.

Och trots policyn att kolla legitimation om kunden ser ut att vara under 25 år, visar vårt test att det är enkelt för minderåriga att köpa ut folköl via självskanning.

På nio försök i lika många butiker lyckades vår 17-åring köpa ut alkohol sju gånger. I två av de tre matvarukedjorna, City Gross och Coop, fanns ingen kontroll alls.

I deras butiker var det bara för vår 17-åring att betala och gå ut vid alla sex tillfällen. Ingen kom fram och frågade efter legitimation.

I de tre Ica-butikerna fick han nej, två av tre gånger. En gång lyckades vår testperson att skanna till sig folköl.

Ska bli stopp i skärmen

Enligt Ove Fagerlund på City Gross M.A.T i Vällingby ska det alltid bli stopp i skärmen när man handlar en vara med ålderskontroll på. Personalen måste då komma fram och godkänna köpet.

På Coop kan personalen som känner sig säker på att kunden fyllt 18 godkänna köpet från en annan kassa längre bort.

Kan man verkligen säga från håll att en person fyllt 18?

– Om vi är jättesäkra. Vi har en gräns att man ska kolla om man ser ut att vara under 25, så att man säkrar ordentligt. Vid minsta tveksamhet ska personal komma och godkänna, säger Johan Beckman på Coop i Stuvsta. 

Ica har ett system som gör att man inte kan godkänna några köp från en annan kassa. En ur personalen måste alltså alltid gå fram och slå en kod för att godkänna.

Henrik Wahlsten, konsultchef på Ica:

– Jag skulle säga att det är svårt att göra bedömningen om vilken ålder en person har på ett långt avstånd och i många fall behöver man också kontrollera legitimationen.

Ica hårdast

Men trots detta lyckades alltså vår 17-åring köpa öl vid ett tillfälle.

När vi även testade att handla i en vanlig bemannad kassa var Ica hårdast och bad om legitimation samtliga tre gånger.

På Coop lyckades vi köpa en gång utan att behöva visa legitimation, men på City Gross lyckades vi även i bemannad kassa köpa ut alla tre gånger utan att kassörerna bad om legitimation.

Hur kan City Gross vara så dåliga på att kolla legitimation?

– Det kan jag inte svara på, hur de andra gör, säger Ove Fagerlund.

Är det fritt fram för ungdomar att köpa öl på City Gross?

– Nej, absolut inte, man ska vara 18 år.

”Ser allvarligt på det inträffade”

Mikael Lagerwall är informationsansvarig på City Gross och skriver i ett mejl att matkedjan ser allvarligt på det inträffade och har under dagen kontrollerat hur det har kunnat inträffa.

”Vårt självscanningssystem innehåller en spärr som innebär att en medarbetare måste slå in en kod för att ett inköp av alkoholhaltiga drycker skall kunna genomföras. Vid kontroll har vi kunnat konstatera att spärren ej alltid har varit aktiverad i samtliga City Gross. Vi har nu säkerställt att spärren är aktiverad i samtliga City Gross.”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.