Foto: TT

Ensamstående kvinnor får rätt till assisterad befruktning

Uppdaterad
Publicerad

Ensamstående kvinnor ska få samma möjligheter till assisterad befruktning som gifta par, registrerade partners och sambor har. Det beslutade riksdagen i dag.

Ensamstående kvinnor får möjlighet till assisterad befruktning, insemination, i den svenska vården. Riksdagen säger ja till regeringens förslag. Bara Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna var emot. I slutvoteringen röstade 218 ledamöter ja, 40 emot och 13 ledamöter avstod.

M-ledaren personligt engagerad

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har varit personligt engagerad i frågan och menar att beslutet är viktigt.

– Det är ett av flera viktiga steg mot en modernare familjepolitik. Man gör det möjligt för alla barn att växa upp i trygga familjer och ser till lagstiftningen fungerar för så många familjer som möjligt och anpassas till hur samhället faktiskt ser ut, säger Kinberg Batra till TT.

SD och KD anser att barnets bästa innebär rätt till både en mamma och pappa. Samhället ska inte medverka till att skapa familjer med bara en förälder.

Ny lag i april

Lagen ändras den 1 april. Då får ensamstående kvinnor samma möjlighet som hittills getts gifta par, registrerade partners och sambor. Det är fortfarande en läkare, vilket gäller för kvinnor i parförhållanden, som avgör om assisterad befruktning är ett lämpligt alternativ. Sociala förhållanden ska bedömas och en medicinsk och psykologisk genomgång göras före beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer