Foto: TT

Enskilda brunnar hotade i 57 kommuner

Publicerad

57 av landets kommuner räknar med att många hushåll med enskild brunn kommer drabbas av vattenbrist i sommar. Det visar SVT:s kartläggning. Har man enskild brunn tar kommunen inget ansvar om vattnet tar slut.

Vattenbristen fortsätter oroa många och på många håll är problemet redan ett faktum. Ola Djerfsten i Växjö har sett vattnet sjunka två meter i sin brunn på bara 4 veckor.

– Brunnen har fungerat i 100 år, men nu måste jag borra djupare, säger han till SVT

Smedjebacken i Dalarna är en annan drabbad kommun. Där oroas Merja Hellgren över sin brunn.

– De börjar tröttna på mig hemma, för jag säger åt dem att spara vatten hela tiden, säger hon.

Finns inget tydligt ansvar

När man har kommunalt vatten har kommunen ansvaret att se till att det alltid skall finnas dricksvatten. Men det är stor skillnad för alla som har egen brunn. Då finns inget tydligt ansvar alls för kommunen att hjälpa den som får problem eller om brunnen sinar.

– Nej, det gör det inte. Det är i grunden upp till den enskilde att lösa, säger Tommy Norgren på VA-kontoret i Smedjebacken.

LÄS MER: Därför blir det vattenbrist i Sverige

På Haninge kommun, som har hög tillströmning av fritidsboende på sommaren, har man samma uppfattning.

– Vi försöker bidra med bra uppdaterad information på hemsidan. Men om en enskild brunn sinar har inte kommunen samma ansvar som för det kommunala vattnet, säger Håkan Filipsson på kommunens informationsavdelning.

Stora problem med enskilda brunnar

Och problemen väntas bli stora i sommar. 57 av landets kommuner svarar på SVT:s enkät att man tror vattenbrist kommer drabba enskilda brunnar i ganska stor, eller mycket stor omfattning. De flesta ligger i Götaland och Svealand.

21 av kommunerna rapporterar att man redan i maj sett stora eller mycket stora problem med enskilda brunnar som sinar.

LÄS MER: Vattenbrist hotar nästan hela landet

Lösningen för Ola Djerfsten var att låta borra en djupare brunn, men han var inte ensam.

– Det är mycket nu, folk ringer och redan har slut på vattnet och helst vill att vi skulle komma i går, säger brunnsborraren Christian Lindgren.

I bland borrar han 30 meter, men det har också hänt att dom borrat ända ner till 130 meter, utan att hitta vatten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.