Foto: SVT

Enström: ”Exceptionell situation”

Uppdaterad
Publicerad

Från flera håll har det riktats kritik mot att insatsen mot storbranden kommit för sent och att Sverige saknar de resurser som krävs för att få bukt med branden. Men försvarsminister Karin Enström menar att resurserna som finns räcker.

– Sverige har resurser, inte minst via räddningstjänsten och på nationell nivå, att stötta och hjälpa till genom försvarsmakten. MSB (Myndigheten För Samhällsskydd och beredskap) har nationella resurser som också har kommit till området. Det vi inte har är brandbekämpningsflygplan. Sverige har ju varit förskonat från den här typen av bränder, men det har inte södra Europa som har betydligt större resurser.

Undviker frågan om Sverige bör ha brandflyg

På frågan om Sverige borde ha likadana flygplan svarar Enström:

– Det finns inget annat nordiskt land som har brandbekämpningsflyg. Det viktiga nu är självklart att de här flygplanen kan börja verka så fort som möjligt, sade Enström och tillade:

– Det jag såg på plats var ju många hårt arbetande människor.

Kritik mot nedrustning

Eftersom Försvarsmakten involverats i insatsen, har också Försvarsmaktens resurser hamnat i fokus.

Många är kritiska till den nedrustning som skett. Karin Enström menar dock att Sverige har den kapacitet som behövs när det exempelvis gäller helikoptrar:

– För mig som försvarsminister är det viktigt att vi kan använda samhällets samlade resurser så effektivt som  möjligt. Det här är ett bra exempel där Försvarsmakten kan stötta upp i räddningsinsatserna. Vi har 30 medeltunga helikoptrar som kan stötta både polis och räddningstjänst, men det här är en exceptionell situation.

– Vi stärker försvarsförmågan och har höjt försvarsanslagen och kommer att fortsätta med det om alliansregeringen får fortsätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer