Foto: SVT

Enström: ”Finns ingen grund för anklagelserna”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen grund för Uppdrag Gransknings avslöjande om FOI:s hemliga samarbete med Kina. Det menar försvarsminister Karin Enström (M) som gång på gång upprepade samma svar i Aktuellt.

Försvarsminister Karin Enström frågades ut i Aktuellt om Uppdrag Gransknings avslöjande om att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, försökt inleda ett samarbete med Kina via ett bulvanföretag, trots att det ligger ett vapenembargo mot landet.

Enström, som tidigare under dagen försäkrat att regeringen inte känt till något planerat samarbete med Kina, menar att det inte finns någon substans i uppgifterna.

”Finns ingen grund för anklagelserna”

–  Jag har i dag kallat till mig generaldirektören för FOI och vi har haft ett möte. Han har försäkrat mig om att det inte finns någon grund för de här anklagelserna, sade Enström.

Är du helt säker på att ingen på ditt departement har känt till det här?

– Den här frågan har hanterats på myndighetsnivå och har inte varit föremål för vare sig regeringsbeslut eller handläggning på regeringskansliet.

”Vi har haft ett möte...”

Gång på gång upprepade försvarsministern att hon haft ett möte med generaldirektören Jan-Olof Lind – och att hon fått en försäkran att det inte finns någon grund för anklagelserna. Exakt vad i uppgifterna som är felaktiga ville hon inte svara på.

Tycker du att du borde blivit informerad?

– Jag har som sagt haft ett möte med generaldirektören och han har försäkrat mig om att det inte finns någon grund för de här anklagelserna. Han har också informerat mig om att det inte finns något samarbete av den karaktären som skulle inneburit att man skulle informerat regeringen.

Upprepande samma svar tio gånger

Det betyder alltså att du tvivlar på Uppdrag Gransknings uppgifter?

Jag har varit tydlig att det viktigaste för mig är att få träffa generaldirektören och försäkra mig om att det inte finns någon ...

Vad är det du tvivlar på?

– Det jag har gjort är att träffa generaldirektören och han har försäkrat mig om att det inte finns någon grund för de här anklagelserna.

Sammanlagt tio gånger upprepade Karin Enström samma svar.

Starka politiska reaktioner

Reaktionerna efter Uppdrag Gransknings avslöjande i dag har på flera håll varit starka. Bland annat har Miljöpartiet beslutat att lämna in en KU-anmälan mot försvarsministern Karin Enström (M) och utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Det finns andra tillfällen när politiker har vägrat svara på frågor från SVT:s journalister.

1. När före detta näringsminister Maud Olofsson (C) vägrade svara på frågan vem som egentligen visste vad när det gällde Nuon-affären där statliga Vattenfall köpte holländska Nuon för 89 miljarder netto. Studioreportern frågar om Olofsson informerade statsministern innan köpet av Nuon, men får inget svar av Olofsson.

2. När integrationsminister Tobias Billström (M) fick frågan av Rapport om han har uttalat sig nedlåtande om irakiska flyktingar den 21 januari 2011 vägrade han att kommentera uppgifterna.

3. När dåvarande Riksrevisionsverkets generaldirektör Inga-Britt Ahlenius får avgå plötsligt år 1999 och dåvarande finansminister Bo Ringholm (S) ska förklara varför hon får lämna sin post.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer