Avanzas styrelseordförande Sven Hagströmer vid sitt skrivbord på kontoret i Stockholm 2017. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD /TT

Sven Hagströmer om kungen: ”Han är en dörröppnare tack vare sitt ämbete och sin personlighet”

Publicerad

Kungen uppges vara en stor tillgång när Sverige ska göra affärer med andra länder. 

– Innan resan går av stapeln så öppnar han dörrarna bara med sin blotta existens och ämbete. När han är på plats är det hans personlighet som öppnar dörrarna, säger Sven Hagströmer, en nyckelperson i svenskt näringsliv.

För 13 år sedan var entreprenören Sven Hagströmer i Indien på ett besök tillsammans med Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Det var en handelsdelegation som skulle besöka svenska och utländska företag och presidenten i Indien. Kungen var med på besöket.

– Alla borde få möjlighet att se kungens spontanitet.

– Om man åker ut som republikan så kommer man hem som rojalist. Jag är imponerad, säger Sven Hagströmer som är styrelseordförande för Avanza.

Vilken betydelse har det att kungen ställer in sitt besök till Kina?

– Oberoende av anledning är det självklart en förlust att han inte är med.

Öppnar dörrar

Hagströmer öser lovord över kungens insatser. Kungen är viktig redan i inledningsskedet vid större affärer med andra länder, säger han.

– Innan resan går av stapeln så öppnar han dörrarna med sin blotta existens och ämbete.

Och på plats i andra länder fortsätter kungens insatser. Det är hans personlighet som öppnar dörrarna, menar Sven Hagströmer.

– Vid besöken använder han humor och då har man anlagt en ton som är väldigt bra. Det blir inte så himla formellt.

Löste knut i Saudiarabien

Han ger även exempel på när kungens insats varit viktig. Det gäller bland annat den tidigare försäljningen av krigsmateriel till Saudiarabien.

– Det visar att det har betydelse i högsta grad när han löste upp knutarna med Saudi. Då grep han in och löste knutarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.