Turkiets president Erdogan säger på lördagen att Sverige ”blundar för terroristaktiviteter på Stockholms gator”. Foto: EPA/TT

Erdogans kritik: Sverige måste tillämpa lagen

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer med ett nytt uttalande riktat mot Sverige gällande Natoprocessen.

-De blundar för terroristaktiviteter på Stockholms gator.

Han säger, enligt presidentens kommunikationsavdelning på X, tidigare Twitter, att Sverige först och främst måste uppfylla sina åtaganden.

– Det är inte tillräckligt att förbereda lagen, det är nödvändigt att implementera den, säger han på en presskonferens inför FN:s högnivåmöte nästa vecka.

Erdogan syftar troligen på den nya terroristlagstiftningen som trädde i kraft den 1 juni som gör det straffbart att delta i, främja, stärka eller understödja en terroristorganisation.

-Men om terrorister fortfarande ges skydd där och skyddas av den svenska polisen, om de kan demonstrera fritt på gatorna, så betyder det att de inte uppfyller sina åtaganden.

”Kan inte garantera hur parlamentet röstar”

-De blundar för terroristaktiviteter på Stockholms gator. Och det här kan såklart inte tolereras, fortsätter presidenten.

Sverige, Nato och Turkiet kom i juli överens om att Turkiet ska skicka över den svenska Natoansökan till parlamentet ”så snart som möjligt”. För svensk del har det tolkats som att det ska ske i oktober när det turkiska parlamentet öppnar.

Erdogan fortsätter med säga att om inte löftena uppfylls kan han inte garantera hur det turkiska parlamentet kommer att rösta.

Kan bryta med EU

Erdogan säger också att det kan bli tal om att bryta relationerna med EU.

Som en del av avtalet i Vilnius i juli gick Sverige med på att stödja Turkiets försök att gå med i EU.

Turkiet är kandidatland till EU sedan 1999, men på grund av en tillbakagång när det gäller demokrati, rättsstatsprinciper och grundläggande rättigheter i landet har anslutningsförhandlingarna stått stilla sedan juni 2018.

-Min tolkning är klar, EU försöker kapa banden till Turkiet. Vi håller ett noga öga på utvecklingen och kommer att agera enligt de bedömningar vi gör och vi kan bryta med EU, säger Erdogan.

SVT Nyheter har sökt utrikesminister Tobias Billström (M) för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad får man för skydd? Vilka skyldigheter har man? Och vem bestämmer egentligen? – Det här innebär det att vara medlem i Nato. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.