Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill Sverige ha med Turkiet i EU?” EU-ministern Jessika Roswall (M) pressades i frågan. Foto: SVT

EU-minister Jessika Roswall (M) efter Sveriges löfte till Erdogan: Krävs reformer för turkiskt EU-medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har lovat att underlätta för ett turkiskt EU-medlemskap. I SVT:s Agenda säger EU-minister Jessika Roswall (M) att regeringen ser positivt på Turkiets vilja.

– Men det kräver också reformer i det landet, precis som i de andra länderna, säger hon.

Natotoppmötet i Vilnius i juli gick Sverige med på att stödja Turkiets försök att gå med i EU. Förra veckan sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel att EU bör vara redo för utvidgning 2030. Utöver Turkiet har Ukraina och sex andra länder kandidatstatus.

Enligt Jessika Roswall har Sverige alltid velat att EU ska ha en öppen dörr och regeringen vill se en utvidgning. Men till skillnad från Charles Michel tycker hon inte att man ska hänga upp sig på årtal.

– Vi kommer se något helt annat, tror jag, säger hon och fortsätter:

– Är vi redo? Har vi förmågan att absorbera nya medlemmar? Det har vi inte riktigt än, den diskussionen måste vi ta.

Varför 2030?

Göran von Sydow vid Svenska institutet för Europapolitiska studier säger att det väckte reaktioner när rådets ordförande specificerade en tidpunkt för utvidgningen. Anledningen till att det ska gå så snabbt är uppenbar, enligt von Sydow:

– Den fullskaliga ryska invasionen och den efterföljande ukrainska medlemskapsansökan, säger han i Agenda och förklarar att det för med sig andra länder som måste behandlas lika.

Samtidigt betonar han att tidsramen inte framstår som särskilt sannolik.

– Först måste kriget ta slut.

”Politiskt känsligt”

Samtliga länderna på kandidatlistan har ”avsevärt lägre välstånd”, enligt von Sydow.

– Det skulle innebära, om inte EU:s budget reformeras, att väldigt mycket av de resurser som nu går till många medlemsstater skulle behöva skiftas över till kandidatländerna, säger han och betonar att det är politiskt känsligt.

Medlemsavgiften, kan den bli högre?

– Om ingenting förändras kommer alla nuvarande medlemsstater behöva betala mer. Särskilt Ukraina som är ett stort och krigsdrabbat land kommer behöva väldigt mycket stöd för återuppbyggnad, vare sig det är inom EU:s budget eller på andra sätt.

Vilka ansträngningar gör Turkiet för att närma sig EU? Hör Jessika Roswall i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet