Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Europakorrespondent David Boati listar fyra viktiga punkter i EU:s historiska beslut. Foto: SVT, Valeria Ferraro/AP Photo

Lista: Det här innebär EU:s nya migrationspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Det har tagit flera år men nu är EU-länderna i mål och har nått en uppgörelse om asyl och migration. SVT:s Europakorrespondent David Boati har följt förhandlingarna på nära håll.

– En sak kan nästan alla EU-länder enas om: Man vill ha färre migranter till Europa, säger David Boati.

Att EU ska tvinga medlemsländerna att ta emot asylsökande har visat sig vara politiskt omöjligt. Vägen fram till att nå en migrationsuppgörelse har också varit minst sagt snårig och flera länder satte sig på tvären ändå in i slutskedet av förhandlingarna.

Enligt förslaget till den nya pakten får varje medlemsland ansvar för en viss andel av de asylsökande baserat på landets ekonomi, storlek och hur många man tagit emot historiskt. Om länderna inte vill ta emot flyktingar så måste man istället betala pengar, motsvarande ungefär en kvarts miljon kronor per asylsökande.

– Ska man koka ner pakten till något så är syftet att få större kontroll på vilka som kommer, snabbare hantera deras asylärenden och att färre ska stanna.

Pakten ska nu förhandlas med EU-kommissionen och Europaparlamentet – och kan fortfarande förändras.

Vad kan vi vänta oss av EU:s nya gemensamma migrationspolitik? SVT:s David Boati går igenom fyra viktiga punkter ur migrationspakten i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.