SVT:s ekonomikommentator Jan Nylander. Foto: SVT

”Ericsson har halkat efter i konkurrensen”

Uppdaterad
Publicerad

Ericsson var tidigare dominerande på marknaden för nätverksutrustning. Men sedan ett år tillbaka är telekomföretaget omsprungna av kinesiska Huawei. Om försämringen blir långvarig kan det bli aktuellt med nya nedskärningspaket, säger SVT:s ekonomikommentator Jan Nylander.

Förväntningarna var redan lågt ställda inför Ericssons kommande kvartalsrapport. Men i dag meddelade telekombolaget att försäljningen under det tredje kvartalet i år rasade med 14 procent, mer än vad som tidigare kommunicerats.

– Alla hade förväntat sig en lägre försäljning, men krisen är djupare än väntat, säger SVT:s ekonomikommentator Jan Nylander.

Försäljningstappet gäller framför allt den del av företaget som tillverkar nätverksutrustning, Networks. Utrustningen används till exempel i de radiomaster som tar emot mobilsamtalen.

– Det finns tre jättar på marknaden, Ericsson, finländska Nokia och kinesiska Huawei. Ericsson var tidigare störst i världen men blev omsprungna av Huawei för ett år sedan.

Hur oväntad var försäljningsminskningen?

– Att vinsten skulle minska så mycket var en rejäl överraskning, även för Ericssons ledning som nu säger att de ska analysera om det är kortsiktigt eller om det kommer att hålla på en längre tid. Drabbar det här bara Ericsson eller hela branschen? Det är troligt att det slår extra mycket mot Ericsson som halkat efter i konkurrensen. Men man får göra reservationen att vi inte vet hur de andra företagens försäljning ser ut. 

Företaget varnade för minskad försäljning för drygt en vecka sedan. Då presenterade man ett sparpaket som innebär att tusentals anställda i Sverige kommer att få lämna sina jobb när hela eller delar av fabrikerna i Borås och Kumla läggs ned.

Kommer det här att innebära fler sparpaket?

– Det kan man inte utesluta, men i dagsläget planeras inga fler nedskärningar i Sverige. Ericssons ledning vill först analysera vad det stora försäljningstappet beror på. På presskonferensen sade de att de ser sjunkande försäljningssiffror det närmaste halvåret. Om det fortsätter längre än så är det öppet för ytterligare nedskärningspaket.

Vad betyder det att företaget står utan vd?

– Det kan man se på två sätt.  Även om vd:n suttit kvar hade han inte kunnat hindra den tappade försäljningen som beror mycket på att marknaden sjunkit. Men inför framtiden är det viktigt att det kommer en ny vd snart. Jan Frykhammar som är tillförordnad vd, har gjort klart att han bara sitter kvar tills en efterträdare har utsetts. Det Ericsson behöver är en ny ledning som stakar ut vägen. Vad vi ser nu är ett maktvacuum som inte är bra, säger Jan Nylander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet