Foto: Fredrik Sandberg, TT

Ericsson utesluts från antikorruptionssamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandet om Ericssons misstänkta mutor i Irak utesluts nu företaget från World Economic Forums antikorruptionssamarbete. Det bekräftar World Economic Forum till franska Le Monde.

Det svenska telekombolaget är ett av ett hundratal företag som undertecknat World Economic Forums initiativ mot korruption, men i början av april ströks de från listan efter tvivelaktigheter rörande företagets uppriktighet att förbättra affärsetiken.

Beslutet om uteslutning ska ha fattats ”efter en intern diskussion, som inkluderade de artiklar som publicerats i pressen de senaste veckorna”, skriver Le Monde.

Företagets rykte skadat

Enligt tidningen är uteslutningen en direkt följd av företagets korruption och misstänkta mutor i Irak till terroristgruppen Islamiska staten som bland annat SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i februari i samarbete med journalistnätverket ICIJ.

Att de inte längre står med på listan är också ett tecken på att företagets rykte har skadats så pass mycket att deras närvaro i samarbetet inte längre anses vara lämpligt, skriver Le Monde.

SVT har i veckan sökt Ericsson som säger att de avstår från att kommentera uteslutningen.

Påverkade bolagstämman

Avslöjandet om Ericssons misstänka mutor i Irak påverkade också företagets bolagstämma i slutet av mars. Företagets vd Börje Ekholm och styrelsen valdes om, men ingen av dem beviljades ansvarsfrihet.

”Vi har försökt att få klarhet i vad som skett utan att lyckas. Och röstar därför mot ansvarsfrihet” sa bland annat aktieägaren Swedbank Robur inför omröstningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.