Erik Almqvist i diskussion med komikern Soran Ismail. Foto: Kent EkerothVisa alla (2)
Visa alla (2)

Erik Almqvist (SD) lämnar riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas förre ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist lämnar riksdagen och partiet.

Almqvist avgick från sin post som ekonomisk-politisk talesman i november sedan det avslöjats att han uttryckt sig rasistiskt och sexistiskt under en bråkig utekväll 2010, vilket fångades på en film som Expressen publicerade.

Almqvist, som var i sällskap med SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, hamnade i diskussion med komikern Soran Ismail och kallade denne för ”babbe”, en variant av det nedsättande uttrycket blatte. Almqvist sade även ”nej, det är inte ditt land, det är mitt land”. Filmklippen visade även hur Sverigedemokraterna beväpnar sig med järnrör och hur Ekeroth knuffade en ung kvinna in i sidan på en bil.

30-årige Almqvist och Ekeroth, blev av med sina utskottsplatser i efterdyningarna till avslöjandet.

Pressad av partiledningen

Sedan dess har frågan om Almqvists riksdagsplats hamnat i limbo. Han gjorde klart att han inte vill sitta kvar i riksdagen som politisk vilde men att han behövde tid att tänka över sin framtid. Partiledningen har manat honom att ”allvarligt” tänka över om han ska sitta kvar i riksdagen.

Han har dock deltagit i omröstningar i riksdagen även i december.

Nu har Almqvist tänkt klart och meddelar att han lämnar riksdagen. Han avsäger sig även medlemskapet i partiet, enligt ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna.

-Efter en hel del diskussioner har vi tillsammans landat i en ståndpunkt om att det gagnar varken Erik eller partiet att han fortsätter i riksdagen. Han har väl precis som vi insett att det blir svårt för honom att fokusera på politik efter det som har hänt. Jag tycker att det är ett ansvarsfullt beslut som Erik har fattat, säger Björn Söder, SD:s partisekreterare till TT.

Han uppger att kontakter regelbundet förekommit mellan Almqvist och olika personer i partiet sedan denne lämnade posten som ekonomisk-politisk talesperson. Söder påminner också om att partiledningen har manat Almqvist att allvarligt överväga sin framtid i riksdagen.

TT: Hans situation blev ohållbar ur partiets synvinkel?

-Ja, och det har ju också Erik insett.

Söder uppger även att partiet fortsättningsvis kommer att samarbeta med Almqvist kring en satsning på en egen medieverksamhet med egen webb-tv och webb-tidning.

Hagwall kan ta över

När Almqvist nu går står Anna Hagwall från Rättvik, som petades som andre vice ordförande 2009, på tur att ta över riksdagsplatsen.

Anna Hagwall är redo att ta över platsen i riksdagen, säger Söder.

-Ja, vi har haft kontakter med henne och hon har i viss mån förberetts på att det här var på gång.

Hagwall petades alltså som andre vice ordförande 2009. Men någon konflikt med partiets ledning finns definitivt inte, enligt Björn Söder.

-Nej, jag känner inte till att det har funnits någon konflikt över huvud taget mellan henne och partiledningen utan vad jag känner till så har det varit någon kontrovers inom kvinnoförbundet, men inte med partiledningen.

Ekeroth avgick som partiets rättspolitiske talesperson. Men han har sagt att han tänker sitta kvar i riksdagen och jobba för partiet ändå.

Richard Jomshof är SD:s nye rättspolitiske talesman medan Sven-Olof Sällström är ny ekonomisk-politisk talesman efter Erik Almqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet