Foto: SVT

Erik fick hjälp att dricka måttligt

Uppdaterad
Publicerad

Erik drack för mycket, alldeles för mycket. Men han ville inte bli nykter för det skapade för stora problem i sällskapslivet. Och vården lyssnade, han fick hjälp och nådde sitt mål: att bara dricka i sociala sammanhang och med stor måtta.

Alkoholberoendet smög sig på, det tog flera år. Ett ansvarsfullt arbete fungerade länge som en spärr. Det var i samband med pensionen som vindrickandet gick överstyr.

– Istället för en eller två gånger i veckan så blir det varje dag. Och så småningom blir det inte ett glas utan två tre och i slutändan så blev det nästan en flaska om dagen, säger Erik.

Svenskarnas alkoholvanor

Till slut började Eriks omgivning att reagera.

– Jag sluddrade när de ringde på kvällen ibland och det var ju genant tyckte jag, jag skämdes, säger Erik.

”Jag ville inte bli absolutist”

Det var trycket från omgivningen och skammen som till slut fick Erik att bestämma sig för att göra någonting åt sitt alkoholberoende. Samtidigt ville han inte bli helnykterist.

– Jag ville inte bli absolutist. Det blir rätt mycket problem socialt när du ska börja förklara varför du sitter där och dricker mineralvatten på middagen. Jag ville kunna klara av den sociala typen drickande inom en rimlig nivå tyckte jag, säger Erik.

– Det var svårt, inte bara att trappa ner, utan också att hitta rätt sorts hjälp. Erik letade vårdalternativ men det mesta riktade sig till patienter som hade grava problem, som var mer socialt utslagna.

Vad var det som gjorde att du inte kände igen dig i den vården?

– Jag tyckte inte att jag var så djupt nere i ett missbruk egentligen. Jag drack för mycket alkohol men jag kända att det här kan jag med lite hjälp klara av själv utan att behöva ramla in i någon slags vårdcirkus, säger Erik.

Till slut hittade Erik den hjälpen han behövde. En läkare som kontrollerade Eriks hälsa, tog leverprover och kunde visa för Erik hur alkoholen påverkade hans hälsa. Men kanske viktigast av allt, Erik fick också börja prata med en terapeut om sitt alkoholberoende. Där fick han kartlägga drickandet, sätta upp mål och få motivation att hålla målen.

I dag dricker Erik mycket måttligt, han mår bra och har hittat nya fritidsaktiviteter. Han upplever sitt liv som både rikare och bättre.

Den här hjälpen som du fick, hur viktig var den för dig?

– Mycket vill jag säga, därför att den skapar ju ett moraliskt tryck hos mig att vidmakthålla det jag har lovat mig själv och jag har en samtalspartner som jag kan diskutera med och som kan uppmuntra mig att fortsätta med det här, säger Erik.

Här kan du kolla om du dricker för mycket

Här kan du få hjälp och här.

Har du egna erfarenheter? Vet du mer? Hör i så fall gärna av dig till SVT Nyheter (du kan självklart vara anonym).

Fakta: Alkoholkonsumtion

  • 6,5 miljoner svenskar konsumerar alkohol.
  • 1 miljon svenskar dricker för mycket alkohol enligt Folkhälsoinstitutets mått mätt. Det betyder mer än tre flaskor vin i veckan för män och två flaskor i veckan för kvinnor. 
  • 300 000 av dom som överkonsumerar är drabbade av alkoholrelaterade problem som t ex skrumplever och cancer.
  • 5 % av högkonsumenterna får behandling. Så gott som alla har svåra beroendeproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas alkoholvanor

Mer i ämnet