Enligt Erik Thedéen har räntehöjningarna inte haft önskad effekt i alla avseenden. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Erik Thedéen öppen för ny räntehöjning: Det är ”fifty fifty”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan maj 2022 lämnade Riksbanken styrräntan oförändrad. Men riksbankschefen Erik Thedéen är inte övertygad om att räntetoppen är nådd.

– Det finns nåt i den här inflationsprocessen som vi inte riktigt verkar förstå, säger han i Ekots lördagsintervju.

Han anser att det är ”fifty fifty” att styrräntan höjs med 25 punkter under nästa år.

I onsdags beslutade Riksbanken att lämna räntan oförändrad på 4 procent – efter åtta raka höjningar.

– Inflationstrycket har dämpats men för att den ska fortsätta sjunka och vara låg och stabil så behöver vi fortsatt ha en stram penningpolitik, sa Erik Thedéen då.

”Haft fel tidigare”

I Ekots lördagsintervju betonar han att osäkerheten kring inflationen är fortsatt stor.

– Dels är det en insikt av att vi helt enkelt har haft fel tidigare, och haft fel alltid åt ett håll i den här räntehöjningscykeln, nämligen vi har trott att inflationen ska ge sig men den har överraskat uppåt och det måste man ha med sig, att det finns nåt i den här inflationsprocessen som vi inte riktigt verkar förstå, säger han.

Enligt Erik Thedéen har räntehöjningarna inte haft önskad effekt i alla avseenden, bland annat har man överraskats av att priset på tjänster inte sjunkit mer än de gjort.

En orsak kan vara att hushållen haft större buffertar än vad Riksbanken känt till.

Thedéen önskar mer statistik

Sedan förmögenhetsskatten togs bort 2007 förs ingen statistik över svenskarnas sparanden och tillgångar, vilket försvårar Riksbankens arbete.

I fjol föreslog en utredning att SCB ska börja samla statistik kring hushållens tillgångar och skulder, men än så länge finns inget konkret förslag från regeringen.

– Det här är en stark önskan från Riksbanken och andra myndigheter, men det är ju ytterst politikerna som får bestämma, säger Erik Thedéen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.