4,5 miljoner i skadestånd blir Esa Teittinens tröst för att ha felaktigt dömd suttit åtta år i fängelse. Foto: Claudio Bresciani / TT /

Esa Teittinen får 4,5 miljoner i förskott av justitiekanslern

Uppdaterad
Publicerad

Esa Teittinen får 4,5 miljoner kronor för att ha blivit felaktigt dömd och suttit åtta år i fängelse. I alla fall till en början. Han har själv begärt 25 miljoner kronor i skadestånd, något som justitiekanslern, JK, ska ta ställning till längre fram.

Efter åtta år i fängelse friades Esa Teittinen av Svea hovrätt för mordet på sin 70-årige vän. Nu har han beviljats de 4,5 miljoner kronor han begärde i förskott. Men det kvarstår en stor skadeståndssumma som JK ska besluta om vid ett senare tillfälle.

– Den största delen av beloppet är naturligtvis lidandeersättning för att han felaktigt suttit inne, sa hans advokat Marko Tuhkanen till SVT Nyheter i september.

Dömdes 2010

I hans ansökan riktades kritik mot polis och åklagare, något som åklagaren Ida Arnell tillbakavisade i en skriftlig kommentar:

”Jag kan inte se att några fel begåtts utav polis och åklagare under förundersökningen. Min uppfattning är att ersättning bör utgå enligt praxis”, skrev hon.

Esa Teittinen dömdes 2010 till 15 års fängelse för att ha dränkt sin 70-årige kamrat i ett badkar i Solna. Han beviljades resning i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.