Esa Teittinen pratar med media utanför Kronobergshäktet i Stockholm när han släpps. Foto: Janerik Henriksson/TT

Esa Teittinen begär 25 miljoner efter friande domen

Publicerad

Efter åtta år i fängelse friades Esa Teittinen för mordet på sin 70-årige vän av Svea hovrätt. Nu kräver han 25 miljoner i skadestånd. Enligt en ansökan till Justitiekanslern begär han 4,5 miljoner i förskott.
– Den största delen av beloppet är naturligtvis lidandeersättning för att han felaktigt suttit inne, säger Teittinens advokat Marko Tuhkanen till SVT Nyheter.

Esa Teittinen dömdes 2010 till 15 års fängelse för att ha mördat sin 70-åriga vän i ett badkar i Solna. Teittinen nekade hela tiden till mordanklagelserna och sökte om resning första gången 2014. Tidigare i år friades han i Svea hovrätt.

Nu begär han 25 miljoner kronor i skadestånd, varav 4,5 miljoner i förskott, enligt den ansökan som kom in till Justitiekanslern (JK) under gårdagen. I ansökan riktas kritik mot polis och åklagare.

– Jag påstår att det är 12-13 miljoner som är praxis om man bara ser till tiden och lidandet som det innebär, men vi menar att det ska vara ett förhöjt skadestånd, eftersom polisen har spelat fulspel. Domen hade undvikits om polisen redovisat allt som de ska, säger advokat Marko Tuhkanen.

Åklagaren i fallet, Ida Arnell, tillbakavisar kritiken i en skriftlig kommentar:

”Jag kan inte se att några fel begåtts utav polis och åklagare under förundersökningen. Min uppfattning är att ersättning bör utgå enligt praxis”, skriver hon.

Vill köpa bostad

I ansökan om skadestånd skriver Esa Teittinens advokat att Solna stad har vägrat hjälpa Esa Teittinen med bostad sedan han släpptes fri.

”Därav önskar Esa ett snabbt beslut avseende nu begärt förskott, så att han kan köpa bostad och börja leva igen. Solna stad har hänvisat Esa till härbärge sedan han blev försatt på fri fot. Det ovan nämnda är anledningen till varför förskott begärs oaktat att domen inte vunnit laga kraft”, skriver advokat Marko Tuhkanen, som menar att det är rimligt att Esa Teittinen får 4,5 miljoner kronor i förskott.

– Sedan kan vi bryta arm om resten. Jag har sneglat lite grand på Kaj Linnas ärende, han fick 18 miljoner och 5,5 miljoner i förskott, säger Marko Tuhkanen.

Marko Tuhkanen säger att han kommer att precisera beloppen som gör att de begär just 25 miljoner kronor för JK inom tre veckor.

– Då ska jag även precisera på vilket sätt vi anser att polisen fuskat.

Handläggningstid på fyra månader

När JK har fattat beslut i frågan är idag oklart.

– Jag har inte läst framställan. Normalt har vi en handläggningstid på fyra månader men om det är något särskilt så kan det dröja, säger Anders Lindgren, byråchef Justitiekanslern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer