Foto: Tina Eckerskog/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Idag får morddömde Esa Teittinen besked i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad
För två veckor sedan släpptes 62-åriga Esa Teittinen på fri fot i väntan på dom. Idag kommer beskedet från hovrätten som ska visa om han är oskyldigt dömd för mord på sin vän.

Esa Teittinen dömdes 2010 till 15 års fängelse för att ha mördat sin 70-åriga vän i ett badkar i Solna. Teittinen har hela tiden nekat till mordanklagelserna och sökte om resning första gången 2014.

Tingsrätten och hovrätten var dock eniga om att polisens rekonstruktion och vittnesuppgifter från en kvinna som också befann sig i lägenheten, var tillräcklig som bevisning om att mannen hade dränkts.

Ny rekonstruktion kan fria

Men en ny rekonstruktion visade att det inte var uteslutet att den 70-årige mannen hade drunknat själv. De nya uppgifterna ledde till att Esa Teittinen beviljades resning av Högsta domstolen.

Under augusti månad har en ny prövning av fallet ägt rum i Svea hovrätt. Dagen efter att den avslutats beslutade rätten att Teittinen skulle släppas på fri fot i väntan på dom.

Om han frias kommer han att yrka på ett rekordstort skadestånd.

Tidigare i artikeln uppgav SVT felaktigt att domen kommer i Högsta domstolen. Rätt är att hovrätten ger besked om dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer