Esa Teittinen på rättegången som inleddes idag. Foto: Tina Eckerskog/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ny prövning för morddömde Esa Teittinen

Publicerad

I dag inleds rättegången mot Esa Teittinen som beviljades resning i slutet av mars i år. Det var 2010 som den då 54-årige Teittinen dömdes till 15 års fängelse för att ha dränkt sin 70-årige kamrat i ett badkar i Solna. Kammaråklagaren Ida Arnell har i en tidigare intervju sagt att den tidigare domen är korrekt. Nu prövas målet i Svea Hovrätt.

Efter åtta år i fängelset beviljades Esa Teittinen resning i mars i år. Det efter en ny rekonstruktion som visade att 70-åringen kan ha drunknat själv. Teittinens försvarsadvokat, Marko Tuhkanen, håller fast vid att han tror att hans klient kommer släppas fri.

– Jag känner mig hyfsat trygg med min bevisning. Det kommer att bli intressant. Ett helt annat innehåll än tidigare, en helt annan rättegång och vi kommer att gå igenom all bevisning som finns, säger han.

”Den tidigare domen är korrekt”

Kammaråklagaren Ida Arnell har däremot en annan uppfattning.

– Dels så är det den tidigare bevisningen som har åberopats och sen har det även kompletterats med en rekonstruktion, en ny rättsläkare och andra utredningsåtgärder. Jag har uppfattningen att den samlade bevisningen visar att den tidigare domen är korrekt, sade Ida Arnell till SVT i juni.

Göteborgs hovrätt har tagit över

Rättegången är planerad att hållas i nio dagar. Tre domare från Göteborgs hovrätt åker hit för att döma i målet då Svea Hovrätt ansågs hamna i en jävsituation. Den dåvarande Riksåklagaren Anders Perklev är ny president för Svea Hovrätt och han var en av dem som beviljade Esa Teittinen resning och därför har Göteborgs hovrätt handlagt ärendet redan från början för att Svea Hovrätt inte skulle hamna i en jävsituation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer