Asad, till vänster i bild, tog livet av sig efter utvisningsbeslutet. Nu ändrar Migrationsverket beslutet och 16-åriga Esmat, till höger i bild, får stanna i Sverige. Foto: Privat/SVT

Efter broderns självmord – Esmat får stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

När Esmats svårt synskadade bror Asad fick veta att inte bara han, utan också hans yngre bror, skulle utvisas ur Sverige för att han fyllt 18 år, så tog han sitt liv.
Nu har Migrationsverket ändrat beslutet: Lillebror Esmat får permanent uppehållstillstånd.

– Det är ju en glad nyhet, men det har ju krävt ett liv. Det beror ju på den här uppmärksamheten från media, det är jag övertygad om, säger pojkarnas gode man Ann Marcus Pedersén.

Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket, säger att detta beror på att Asad tog sitt liv:

– Den beror på de tragiska omständigheterna, på att den äldre brodern begick självmord. Nätverket finns då inte längre kvar. Den yngre pojken är då så kallat alternativt skyddsbehövande.

Kan inte förklara beslutet

Migrationsverket erkänner inte något fel i deras första beslut, att den svårt synskadade Asad skulle vara ett ”ordnat mottagande” i Afghanistan för sin yngre bror, 16-åriga Esmat, som alltid ska ha fått ta hand om sin storebror. Fredrik Bengtsson på Migrationsverket kan inte förklara hur beslutet fattades till att börja med.

– Det var ju den bedömningen som gjordes där och då. Bedömningen var att de bröderna skulle kunna resa tillsammans. Men därför väljer vi nu själva att titta på ärendet.

Migrationsverket kommer nu att själva gå igenom båda ärendena, i en så kallad ärendebedömning.

– Vi ska se hur vi har resonerat, se om vi har landat rätt. Det är bedömningar som görs, det är komplext. Vi vill dra lärdomar om några felaktigheter har begåtts, säger Fredrik Bengtsson.

”Det kostade ett liv”

När Esmat fick beskedet alldeles nyss sa han att det känns overkligt, berättar Ann Marcus Pedersén.

– Vi kan bara hoppas att detta nu kanske också ändrar något för andra. För i grunden är det ju så tragiskt det som har hänt. Att det kostade ett liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer