Under förra veckan mottog utrikesminister Ann Linde ett brev från Estlands regering med en lista med punkter. Foto: Dplay/Magnis Andersson/TT

Estlands regering kräver nya dykningar vid Estonia

Uppdaterad
Publicerad

Den estniska regeringen vill nu ha svar på de frågor som väckts gällande det nyfunna hålet i m/s Estonias skrov. I ett brev till utrikesminister Ann Linde, redogörs för ett antal punkter som anses ha högsta prioritet i jakten på att få reda på vad de nya fynden betyder.

Under förra veckan mottog utrikesminister Ann Linde ett brev från Estlands regering med en lista med punkter som anses vara mycket viktiga att utreda. Brevet är skickat från den estniska utrikesministern Urmas Reinsalu, och är resultatet av vad som beslutats på ett kabinettsmöte den sjätte oktober, någonting som Aftonbladet var först med att rapportera om.

Bland annat menar de att de berörda länderna snarast måste gå vidare med ett antal åtgärder och uppmanar den svenska regeringen att nominera en särskild kontaktperson på politisk nivå. 

Vikten av att anhörigorganisationer ska vara delaktiga i processen understryks även i brevet.  

Dykrobotar krävs

För att genomföra punktlistan i praktiken krävs det dykningar av dykrobotar, vilket krockar med det nuvarande beslutet om gravfrid.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har som ansvarig minister svarat på brevet och menar att det är nödvändigt att tillsammans diskutera alternativa åtgärder.

”Den internationella överenskommelsen som skyddar m/s Estonia som en gravplats för de omkomna i olyckan från störande aktiviteter bör betänkas.”, skriver han.

Listan i sin helhet

1. Identifiera vrakets position på havsbotten, beskriva och analysera om och hur vraket har flyttat på sig sedan det sjönk.

2. Detaljerat identifiera och beskriva botten och omgivningarna runt vraket. 

3. Identifiera om skrovet har några större skador som hål, och dokumentera var de sitter, hur stora de är samt hur de kan ha uppkommit. 

4. Identifiera när i händelseförloppet skadorna på skrovet kan ha uppkommit och utvärdera dess möjliga roll i händelseförloppet då fartyget sjönk. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.