Utredningen föreslår att statliga ankomstcenter inrättas, där alla myndigheter och aktörer som den asylsökande behöver möta ska finnas tillgängliga. Foto: TT

Etableringsminister Ylva Johansson presenterar mottagandeutredning

Uppdaterad
Publicerad

Obligatoriska ankomstcenter för asylsökande föreslås av regeringens utredare. Dessutom ska statliga avresecenter inrättas för att de som får nej på sin ansökan snabbt ska lämna landet.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) vill att förslaget om begränsad rätt till eget boende genomförs genast.

Utredningen tillsattes i november 2015 med uppdraget att föreslå åtgärder för att skapa ett sammanhållet system för mottagande och bosättning av asylsökande, nyanlända samt ensamkommande barn.

Den föreslår bland annat att statliga ankomstcenter inrättas där alla myndigheter och aktörer som den asylsökande behöver möta ska finnas tillgängliga. Att bo på ett ankomstcenter föreslås bli obligatoriskt och där ska asylsökande även kunna ta del av information om Sverige samt delta i en obligatorisk kartläggning av utbildning och yrkesbakgrund.

Utredningen föreslår också att så kallade avresecenter inrättas för personer som får avslag på sina asylansökningar.

”Förslagen är bra”

Förslagen från utredningen innebär att om man vill bosätta sig i en kommun, så kan kommunen begära social prövning, om det handlar om stadsdelar med stora problem. Däremot blir det fritt fram att bosätta sig i kommuner som inte har sådana problem.

– Jag tycker att förslagen är bra, och min bedömning är att de ligger väl i linje med vad många kommuner tycker. Det finns bra delar i ebo, och de ska vi inte ta bort. Men vi har sociala problem i vissa stadsdelar i vissa kommuner, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S).

Begränsa eget boende

Ett av förslagen är att begränsa möjligheten att välja eget boende, så kallad ebo. I vissa kommuner har ebo lett till social misär när många personer tränger ihop sig i små lägenheter och under lång tid knappt har någon kontakt med det svenska samhället.

Utredningen föreslår därför att det ska ske en social prövning innan ebo godkänns i kommuner med socialt och ekonomiskt utsatta stadsdelar liksom i kommuner som tagit emot många asylsökande i ebo under lång tid. Asylsökande kan då få nej till att bo där de vill.

– Vi tycker att det är väldigt bra, säger Sveriges kommuner och landstings ordförande Lena Micko (S).

Situationen är så akut att SKL vill att förslaget om ebo ska genomföras så snart det bara går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.