Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild. Foto: TT

Magdalena Andersson: Sök er till annat land

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker inte att integrationen av asylsökande har fungerat i Sverige och mottagandet är fortfarande inte bra.
– Jag tänker att de personerna har större möjligheter om de söker sig till något annat land, säger hon till Dagens Nyheter.

– Det tar för lång tid för människor som flyttat till Sverige att komma i arbete. Vi socialdemokrater bör idka självkritik för att vi inte tagit de problemen på allvar, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter.

Försämrad situation

Enligt finansministern kommer människor som söker sig till Sverige möta ett mycket ansträngt läge.

– Vi hade bostadsbrist också före hösten 2015 och den har förstås blivit värre av att det är så många människor som nu behöver en bostad i Sverige.

Bättre möjligheter i andra länder

Enligt Andersson finns det större möjligheter till ett bra liv om människor söker asyl i andra länder än Sverige. Länder där man man dessutom kan behandla deras ärenden  snabbare.

– Det bör ju inte vara lika stor brist på till exempel bostäder och språklärare i andra EU-länder som tagit emot betydligt färre asylsökande per invånare än Sverige.

Miljöpartistisk kritik

Utbildningsminister Gustav Fridolin, tillika språkrör i Miljöpartiet, tar avstånd från finansministerns uttalande om att människor på flykt bör söka sig till andra länder än Sverige.

Magdalena Andersson vill dock inte se detta som en växande spricka i regeringen:

– Det är ju väl känt att S och MP har lite olika ingångar till migrationspolitiken. Men när krisen blev akut hösten 2015 lyckades vi tillsammans fatta de beslut som var nödvändiga. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer