Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitet

Statsvetare: Kan vara ett sätt att undvika kritik

Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger i dag i en intervju i DN att integrationen i inte fungerar och att asylsökande kan få större möjligheter i ett annat land. Statsvetaren Jonas Hinnfors menar att Socialdemokraternas nya hårdare linje i migrationsfrågor kan vara ett sätt att flytta fokus från en misslyckad sysselsättningspolitik.

– Hennes uttalanden ligger i linje med att Socialdemokraterna under en ganska lång tid har pratat mer om migration och brott och straff än om traditionella socialdemokratiska frågor som välfärd och sysselsättning, säger han.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att den här förändringen delvis kan handla om att partiet vill få bort fokus från ett för dem besvärligt problem, nämligen att arbetslösheten inte kommer ner till de nivåer som partiet önskar.

– Socialdemokraterna har sagt att vi ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020 och det verkar bli svårt. Fram till början av 90-talet låg arbetslösheten normalt kring 1,5-2 procent i Sverige, sedan kom flera ekonomiska kriser och nu har den länge legat runt 6-8 procent, säger Jonas Hinnfors.

Går trögt att nå full sysselsättning

Han menar att Socialdemokraternas självbild fortfarande är att vara en garant för full sysselsättning, men att det visat sig gå trögare än de hoppats att nå dit i den nya globala ekonomin.

– Om de då kan peka på att invandringen är en orsak till att arbetslösheten inte minskar, då kan de säga att den kanske inte beror på deras eget misslyckande. Det var ju lätt att kritisera S för att de inte nådde målet om full sysselsättning under tolv år i regeringsställning – det var nog ett stort skäl till att Alliansen vann 2006,  säger Jonas Hinnfors.

Han framhåller att Socialdemokraterna länge haft en ”milt restriktiv” hållning till invandring men att ledande socialdemokrater på senare tid börjat prata mycket mer om migration och om brott och straff.

Kanske oro för att andra partier tvivlar

– Magdalena Anderssons uttalanden är exempel på den inriktningen. Kanske kom de just nu därför att det fanns en oro att andra partier kan ha uppfattat att den strikta linjen svajar, efter regeringens beslut om de ensamkommande nyligen, säger han.

Samtidigt, menar Jonas Hinnfors, har höga S-företrädare pratat mindre om välfärd på senare tid, trots att omsorgen om välfärden är grundläggande för partiets legitimitet.

– Frågan är om väljarna kommer kommer att känna igen sig i partiet? Det ska bli spännande att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer