Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet Foto: TT/Alexander Larsson Vierth

Fridolin tar avstånd från asyluttalande

Publicerad

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin stödjer inte finansministerns uttalande om att asylsökande bör söka sig till andra länder.
– Faran är att om alla säger så, så finns det snart ingen fristad kvar för den som verkligen behöver fly, säger han.

Fridolin uppger att den svenska modellen alltid inneburit att Sverige ska vara ett öppet land.

– Antingen är man ett öppet land och investerar i sina medborgare och tror på att människor som kommer kan vara med och bidra och att bygga något nytt, eller så är man ett stängt land, säger Fridolin till TT.

– Den svenska modellen är att vi är ett öppet land och jag är beredd att försvara den svenska modellen.

TT: Och det gör inte finansministern?

– Hennes uttalande får stå för henne, men jag är beredd att försvara den svenska modellen att vara ett öppet land, säger Fridolin.

– Jag tror att vi kan lösa de problem vi står inför. De finns och är verkliga och de ska vi lösa.

TT: Har Andersson fel syn när det gäller att Sverige ska vara öppet?

– Hon får stå för sin syn, jag står för min syn.

Finansministern säger i en intervju i DN att integrationen i Sverige inte fungerar som den ska. Om asylsökande säger hon att de ”personerna har större möjligheter om de söker sig till något annat land”.

– Det blir inte bra för de människor som kommer hit och det blir inte bra för samhället i stort heller, säger Andersson till DN.

Fridolin: Inte regeringens syn

Fridolin, som även är utbildningsminister, betonar att Magdalena Anderssons syn inte är regeringens syn.

– Nej, det är det inte. Så har vi sett andra regeringar uttrycka sig i Europa. Faran är att om alla säger så så finns det snart ingen fristad kvar för den som verkligen behöver fly, säger han.

– I den diskussion som finns om flyktingar i Europa, så måste vi ta in var människor kommer ifrån. Det krig vi nu fortfarande har i Syrien är ett krig där vi har rapporter om att kemiska vapen använts, där vi sett några av de värsta krigsbrotten i modern tid. Ett krig som pågått mycket längre än andra världskriget pågick. Det är inte orimligt i det läget att människor tvingas fly.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer