Etikmyndighet förfalskade dokument

Uppdaterad
Publicerad

Etikprövningsnämnden daterade handlingar bakåt i tiden och bytte till ny adress.

Centrala etikprövningsnämnden låg efter med sitt arbete och handlingar blev liggande utan åtgärd i flera år. När beslut till slut fattades valde nämnden att datera dem bakåt i tiden, skriver Dagens Medicin.

När handlingarna mejlades till tidningen hade de dessutom förändrats ytterligare: nämndens gamla adress hade klippts in i dokumentet, för att adress och datum skulle stämma överens.

-Vi ville göra så att besluten såg riktiga ut, det var en ren administrativ åtgärd, säger den vikarierande kanslisamordnaren Ulrika Holmgren, till tidningen.

Efter avslöjandet om att  Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) förändrat dokument genom att klippa och klistra i dem överväger justitiekanslern JK att granska myndighetens agerande.

– Det här är något som vi överväger. Något beslut har vi ännu inte fattat, säger kanslichefen Margit Kallner till Sveriges Radio P1 Morgon.

Brottet som kan ha begåtts är urkundsförfalskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer