Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stadshuset står i riskzonen i centrala Västerås när Svartån hotar att svämma över till följd av de höga flödena.

Ett 60-tal fritidshus kan flyta ut i Svartån

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har gått ut med en röd varning för höga flöden i Svartån i Västerås. Kommunen har byggt vallar för att skydda stadshuset från vattenmassorna och varnar också för rasrisk vid ån. Även Sala har haft rejäla problem med översvämningar.

På lördagmorgonen stod ett sextiotal fritidshus i Biskopsängen under vatten. Camilla Angermund vaknade i sin översvämmade kolonistuga i Biskopsängen i Västerås vid femtiden i morse.

– Vi har försökt leda bort vatten men vattenflödet har bara ökat och ökat. Vi försökte rädda läget men nu flyttar vi hem, säger hon till SVT.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Fritidshusen i Biskopsängen riskerar att flyta ut i Svartån.

– Risken att de dras med är störst sedan när vattnet drar sig tillbaka eftersom det är då marken kan rasa, säger Johan Ahlström, riskingenjör i Västerås stad till SVT.

Byggt barrikader

Staden gick på lördagen ut och varnade fastighetsägare för ännu högre vattennivåer. Samtidigt placerades översvämningsbarriärer ut på flera ställen.

– Vi har förberett med barrikader utanför stadshuset, där det är störst risk för översvämning, säger Johan Ahlström,

Vid 17-tiden gick Mälarenergi ut och varnade för att det höga vattenflödet kan orsaka jordskred längs Svartån, vilket P4 Västmanland var först med att rapportera.

Även tågtrafiken i området påverkas av de höga vattenflödena. Sedan 18-tiden är det stopp i tågtrafiken mellan Västerås och Örebro och Ostkustbanan och Bergslagsbanan körs med lägre hastighet.

”Spola inte i toaletten”

– Så länge det rinner vatten som inte går att pumpa bort kommer vissa tåg att stoppas medan andra får dra ner på hastigheten, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Han varnar också för kollapsade vägar och slukhål.

– Den risken finns just nu, framförallt kring Sala.

Sala kommun skriver på sin hemsida att det råder översvämningar i hela kommunens  vatten och avloppssystem. På kvällen arbetade hemvärnet även med att säkra stadens dammar från att brista.

I närliggande Heby i Uppsala län är reningsverket översvämmat. Kommuninnevånarna uppmanad att ”inte spola på din toalett då rinner vattnet ut på golvet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera boende fick hjälp av räddningstjänsten att evakueras från sina kolonistugor under lördagsmorgonen. Det berättar räddningsledare Mattias Lindvall. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Mer i ämnet