Ett år har gått sedan #metoo – hur tycker du att samhället förändrats? Dela med dig av din berättelse. Foto: TT arkiv

Ett år sedan #metoo – så har det påverkat mig

Publicerad

Förra hösten svepte #metoo-uppropet över världen. Inte minst i Sverige rev det upp en storm som lämnade få opåverkade. Men vad återstår ett år senare?

Det beskrevs som en revolution. ”Skammandet” upphörde, tystnadskulturen bröts och många vågade för första gången berätta om diskriminering, kränkningar och övergrepp de blivit utsatta för.

Nu har ett år förflutit och frågan som många ställer sig är om något verkligen förändrats, och i så fall vad? Hur har ditt liv förändrats efter #metoo? Skriv här och berätta!

SVT rapporterade · Ett år sedan #metoo - detta har förändrats

07.19
Jag tycker att det är viktigt att vi respekterar varandra oavsett kön. Hoppas att #metoo kan leda till att vi blir ännu bättre på det!
07.19
Har en större insikt kring hur framför allt kvinnor kan ha det i sin vardag. Tänker - Respekt är så viktigt!
07.19
Jag befann mig redan på den feministiska sidan och stöttade #Metoos idéer innan det blev just ”#Meetoo”, och jag kan nog därför säga att mitt beteende inte har påverkats direkt, även om medvetenheten om hur jag beter mig har ökat.

Det som har förändrats mest hos mig är dock förståelsen att jag som man kan, ska och bör ha, i större utsträckning, bättre koll på hur andra män beter sig gentemot kvinnor. Och att därmed säga ifrån när beteendet är undermåligt.
08.27
Upplever att jag mår mycket bättre av att övergrepp och kränkningar lyfts med kvinnors egna berättelser, betyder mycket att jag själv kunde uttrycka mig i flödet. Känner mig lättare inuti och upplevt en bekräftelse genom berättelserna. Det har blivit lättare att leva med erfarenheterna av övergrepp och kränkningar. Upplever att gränsdragningen för vad män accepterats göra med kvinnor blivit tydligare och känner att jag uppskattar att min systerdotter får med sig detta på ett samhälleligt plan på hennes väg in i vuxenlivet. Me too har gett mig kraft. Extremt tacksam över detta.
08.27
Ni har tjatat och ältat denna skiten i ett år, och nu tänker ni väl lägga ett år på att sammanfatta detta. Metoo har varit kontraproduktivt, jag och alla mina vänner kräker på alla lögner, substanslösa anklagelser, anonyma vittnesmål, uthängningar av män och all kvasiretorik som som idag förpestar klimatet. Feminism i Sverige är likställt med manshat så jag hatar i retur nu.
08.28
Jag har slutat acceptera vissa saker som sägs till mig och jag skulle definitivt reagera om jag såg något hända mot en annan kvinna mer idag än för ett år sedan.
08.28
Jag vill ställa upp 100% på kvinnorna för rättvisa. Jag önskar samma engagemang åter oavsett vilka frågor det handlar om. Barn, löner, sjukvård, pensioner, möjligheter o skyldigheter. På så sätt kan vi på sikt slopa alla kvoteringar. Men vi måste acceptera och respektera varandras olikheter. Båda könen bör ställde högre krav på sig själva och på våra beteenden. Eget ansvar, bort med offer rollen.
08.52
Hej!

det som skrämmer mig mest är att många män står helt förvånade över att detta har försegått. det är inget nytt detta men nu fick vi män ett slag i ansiktet att det inte är ok.
08.52
Jag tycker det har ändrats ganska mycket många anklagade män har blivit dömda eller påverkade på andra sätt
08.53
Källkritik. Källkritik. Källkritik.
Hoppas Ni även belyser problemet med felaktigt anklagade som i drevet efter detta fått sina liv förstörda...
09.25
Jag har oftare börjat ta debatten med andra män om vad som räknas som sexuella övergrepp och inte. Det är fortfarande många som inte förstår att det inte är okej att tjata om sex tills hon ändrar sig eller ha sex med någon som sover/är gravt berusad. Om vi ska se en faktisk förändring av mäns beteende så måste vi män ta de här konversationerna med varandra
09.27
Metoo gav mig "ansikten" på det mörkertal som Brå alltid skrivit om. De fick en röst. Många nära och bekanta har berättat saker som de har varit med om, vilket varit mycket av en känslomässig upplevelse. Människor som hållit på dessa upplevelser utan att säga nåt. Det måste ha varit en oerhört tung börda. Ibland kan det underlätta att prata om en svår upplevelse.
Jag har märkt en stor förändring hos mig själv. Alla berättelser har stärkt mig när jag pratar med andra män. Metoo skapade ju naturligt ett samtalsämne och här gällde det att ta ämnet på allvar. Jag ser fler killar som kan prata känslor.
Det finns killmiddag, locker room talk osv. Det skapas fler och fler forum för att de som enligt normen inte pratar känslor kanske behöver det som allra mest.
Men det är inte på något sätt över. Vi behöver göra ännu mer för att förhindra övergrepp och trackasserier. Därför är det viktigt att vara uppmärksam och agera mot sånt som kan ske i vardagen. Men också att rannsaka sig själv och försöka förhindra sig själv från att begå övertramp. Den största andelen sexuellt våld begås av en närstående. Då räcker det inte att skydda sig från nån som hoppar ut från en buske. Utan här handlar det om att uppmärksamma vad som sker i den närmaste kretsen som måste gå att förhindra. Så här är arbetet inte alls över, utan har precis börjat.
10.18
Jag är tacksam över att så många har vågat och orkat berätta, trots att det har funnits en hel del kritik, misstro och hån.
Den största skillnaden är kanske att berättelserna har varit så pass många att det inte längre har gått att tysta ner och förneka dem. Problemet har synliggjorts.
10.44
Jätteviktigt att arbetet fortgår, blir glad över insiktsfulla kommentarer från både män och kvinnor som ger hopp inför framtiden. Trist med hatiska och respektlösa kommentarer, men de blir färre. Varje individ räknas, och man får börja med sig själv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett år efter #metoo

Mer i ämnet