Ett år till val: SVT tar tempen på kommunen som röstar som Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett år kvar till val och skillnaderna mellan hur kvinnor och män partisympatiserar är rekordstora.

Vad beror det på och går det att se redan nu hur valresultatet kommer att bli? SVT tar tempen i Kalmar – staden som röstar så som Sverige röstar.

Kalmar är en av Sveriges äldsta städer. Med sina 71 000 invånare är kommunen varken särskilt stor eller riktigt liten. En sorts genomsnittskommun. Och i decennier har Kalmar varit den kommun som bäst avspeglar resultatet i riksdagsvalet.

Med ett år kvar till valet är det en utveckling som oroar partierna: faktumet att skillnaden mellan hur män och kvinnor tänker rösta aldrig varit så stor som nu. Enligt Novus senaste opinionsmätning så så skulle det bli en promenadseger för högeralternativet i riksdagen om bara män fick rösta. Och precis tvärtom, om bara kvinnor fick rösta, för då skulle det nuvarande regeringsunderlaget få en tydlig majoritet.

Ett av de partier som förlorat flest manliga väljare är Socialdemokraterna.

– Det viktigaste för ett parti är att samla ihop så många röster som möjligt. Det är klart att Socialdemokraterna skulle vilja ha fler röster, både av kvinnor och män, säger Peter Akinder (S), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar.

Om Kalmariterna ofta tycks blåsa i samma politiska riktning som genomsnittssvensken, kan man utifrån det då säga något om vilka vindar vi kan vänta oss inför valet om ett år? Hör Kalmariternas syn på saken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.