Ett landmärke mindre i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den 36 meter höga skorstenen på det nedlagda sockerbruket i Hököpinge söder om Malmö är borta. Tio kilo sprängmedel fick den på fall.

-Det är inte många kvar nu, konstaterar byggnadsantikvarien Helene Stalin Åkesson.

Sprängaren Leif Harefjord jämför tisdagens operation med en trädfällning. Genom att spränga en kil vid den 36 meter höga skorstenens bas fick han den att falla rätt i den känsliga sockerbruksmiljön, som HSB Malmö håller på att omvandla till ett bostadsområde.

Bara ett sockerbruk kvar

Sockerbruket lades ner för drygt 40 år sedan. I dag är bara ett enda svenskt sockerbruk kvar i drift. Men Leif Harefjord är inte nostalgisk:

-Hellre det här än att folk ska få den i huvudet och slå ihjäl sig.

Dåligt skick

HSB Malmö tog över området 2005 och ville egentligen behålla skorstenen. Men den var i för dåligt skick, konstaterar vd Michael Carlsson.

Sockerbruket i Hököpinge togs i drift 1892, en period då många av ”sockrets katedraler” kom till, berättar byggnadsantikvarie Helene Stalin Åkesson vid Regionmuseet i Kristianstad.

Det var ofta pampiga anläggningar, manifestationer av vad det gick att åstadkomma med ny teknik. Skorstenarna byggdes höga för att den smutsiga röken inte skulle drabba närområdet.

Färre landmärken

Nu blir de höga gamla landmärkena i landskapet allt färre, konstaterar hon.

– Just med skorstenar kan det vara svårt att hitta en ny funktion, säger Helene Stalin Åkesson.

(TT)

Fakta: Sockerbruket blir bostäder

  • Hököpinge sockerbruk var i drift mellan 1892 och 1967.
  • I det gamla huvudkontoret har Per Åhlin, tecknaren bakom till exempel Dunderklumpen och Karl-Bertil Jonssons julafton, haft animationsstudio.
  • HSB Malmö tog över 2005 och omvandlar delar av produktionsanläggningen till bostäder. Dessutom byggs nytt intill, radhus, villor och flerfamiljshus.
  • För att spränga skorstenen gick det åt tio kilo sprängmedel fördelat i mindre laddningar.
  • Totalt sprängdes ca tio kubikmeter tegel och murbruk i en kil i skorstenens bas. Sedan föll resten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.