Arkivbild. Foto: TT

Socialdemokraterna har inget intresse av att driva frågan i valet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ett skarpt förslag om ytterligare “pappamånader” lär det inte bli den här sidan valet.

Socialdemokraterna har heller inget större intresse av att driva frågan i valrörelsen.

Ytterligare kvotering av föräldraförsäkringen är fortfarande alltför impopulärt bland väljarna.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Det ojämlika uttaget av föräldraförsäkringen har förföljt Socialdemokraterna under lång tid. Redan 2009 slog partiet fast att man ska verka för en tredelad föräldraförsäkring och fyra år senare gick partiledningen, efter hårt internt tryck, med på att vika en tredje månad till papporna. Men Stefan Löfven (S) var inte särskilt sugen på att driva frågan i valet året efter.

– Vi tänker inte kasta om villkoren för barnfamiljerna, sa S-ledaren och betonade att föräldrarna själva ska få avgöra föräldraledigheten hemma vid köksbordet.

Långsiktigt mål

Det mesta talar för att det är den linjen som kommer gälla även inför höstens val. Trots att Socialdemokraterna sedan 2015 har som långsiktigt mål att individualisera föräldraförsäkringen kommer man för tillfället att nöja sig med den tredje “pappamånad” man fick igenom förra året.

Att ytterligare utmana barnfamiljers vilja att själva bestämma vem som ska vara ledig är ingen valvinnare och det vet strategerna i regeringskansliet.

När socialminister Annika Strandhäll (S) förra året pratade om att kvotera antalet vabbdagar fick hon direkt mothugg av statsministern:

– Jag förstår ministerns frustration över det ojämställda vabbandet, det finns goda skäl att försöka ändra på detta men en kvotering kommer inte på fråga, eftersom det inkräktar för mycket i människors vardag, sa han.

Åtta av tio vill bestämma själva

Opinionsmätningar har visat att närmare åtta av tio småbarnsföräldrar vill ha makten över föräldraledigheten. Att den valfriheten fått konsekvensen att män bara tar ut en dryg fjärdedel av föräldradagarna och att kvinnors löner, karriärmöjligheter och pensioner påverkas negativt, har underordnad betydelse för ett parti som inte vill riskera att skrämma bort väljare och vill vinna ett val.

Ett val, som om Socialdemokraterna får bestämma, främst ska handla om investeringar i välfärden samt lag och ordning. Jämställdhet hör inte till partiets högst prioriterade valfrågor.

Det finns i dagsläget heller ingen majoritet i riksdagen för att öronmärka fler månader. Såväl allianspartierna som Sverigedemokraterna säger nej. Bara Vänsterpartiet driver på för en helt individualiserad försäkring, inte ens koalitionspartnern Miljöpartiet vill gå lika långt. De vill se en tredelning där en del viks till pappan, en till mamman och en som föräldrarna kan dela på.

Slopade 90 dagar troligt bli verklighet

Men det finns andra delar i utredningens förslag som har större chans att bli verklighet i närtid. Både förslaget om att slopa de 90 dagarna med den lägsta ersättningen samt att fler dagar ska tas ut före barnet fyller tre år, kan mycket väl få stöd av andra partier. Även förslaget om att anpassa föräldraförsäkringen till olika familjekonstellationer och möjligheten att överlåta dagar till personer utanför familjen kan sannolikt få ett bredare stöd.

Utredningen ska nu ut på remiss. Även om regeringen skulle vilja göra verklighet av förslaget om att kvotera ytterligare två månader så kommer de svårligen att hinna före valet eftersom en proposition måste vara klar i mars för att hinna behandlas av riksdagen.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.