Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/Fredrik Sandberg

”Ett stort steg framåt för transpersoners mänskliga rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är det enda nordiska landet som saknar en modern könstillhörighetslag, konstaterar RFSL. De hoppas att den omdebatterade lagen kommer att bli verklighet – trots den politiska turbulensen.

Sex av åtta riksdagspartier i socialutskottet beslutade under torsdagen att skicka förslaget om en ny könstillhörighetslag till omröstning i kammaren.

– 6 av 8 partier i riksdagen är för den här förenklingen i könstillhörighetslagen. Det är ett viktigt steg framåt för att stärka transpersoners rättigheter, säger Elias Fjellander, förbundsordförande för RFSL Ungdom.

RFSL: 16 länder har modernare lag

Organisationen RFSL, som arbetar för HBTQI-personers rättigheter, har drivit på frågan om en ny lag som närmar sig de nordiska grannländerna. De menar att den svenska lagen är föråldrad och spär på kötiderna inom den könsbekräftande vården.

– Genom att göra det enklare att ändra juridiskt kön blir det ju helt enkelt mindre arbetsbelastning rent administrativt för den specialiserade vårdpersonalen, säger Elias Fjellander.

Enligt RFSL har i dag 16 länder har en modern könstillhörighetslag som utgår ifrån individens självbestämmande. Med på listan är samtliga nordiska länder förutom Sverige.

”Ett väldigt stort steg framåt”

Om lagen klubbas är det ett ”väldigt stort steg framåt” för transpersoners mänskliga rättigheter – men arbetet i Sverige är långt ifrån klart, menar han.

RFSL lyfter själva ett tidigare förslag där man föreslog en åldersgräns på 12 år istället för 16.

– Jag tycker det är viktigt att alla transpersoner ska ha personuppgifter som stämmer överens med vilka de är i enlighet med rekommendationer från Europarådet.

Ser ni några farhågor med ett ökat självbestämmande med tanke på att det är just barn och inte vuxna det handlar om?

– Som lagförslaget ser ut nu kan man ändra juridiskt kön med vårdnadshavares samtycke. Det är ju inget man kommer ha rätt att göra på egen hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.