Landets restauranger tillåts ha öppet två timmar längre från den 1 juni – ett litet steg i rätt riktning enligt branschen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett välkommet besked för en pressad krogbransch

Publicerad

Restauranger tillåts ha öppet två timmar senare från den 1 juni. Beskedet välkomnas av branschen.

– Men det går ifrån att vara i princip näringsförbud, och det är fortsatt oerhört tufft för verksamheterna, säger Visitas presschef Jonas Partheen.

Klockan 22.30 blir ny stängningstid för landets restauranger. Det är en förlängning med två timmar jämfört med begränsningarna som har gällt sedan i vintras. Branchorganisationen Visitas presschef Jonas Partheen tycker att det är bra och logiskt att restriktionerna lättar när smittspridningen går ner. Han konstaterar samtidigt att branschen är fortsatt hård pressad efter det senaste året.

– Det har inneburit kraftiga inkomstbortfall och många har skuldsatt sig. Det är viktigt att regeringen nu jobbar för att göra fortsatta lättnader när det blir möjligt, säger Jonas Partheen.

”Ett litet steg”

Bland krögare välkomnas regeringens besked som ett steg i rätt riktning.

– Men jag vill poängtera att det är ett mycket, mycket litet steg, säger P G Nilsson, som driver krogkoncernen Svenska Brasserier, till TT.

– Jag ser mer det här som att man förlänger begränsningarna än något annat. Det ska vara utrymt till klockan 22.30. Det är fortfarande en enormt stor begränsning av vår verksamhet och påverkar oss i mycket större utsträckning än vad vi får ersättning för från staten, säger han också.

Fyra personer per bord gäller

Även efter den 1 juni är det max fyra personer per bord som gäller, och att det måste vara ett smittskyddsanpassat avstånd mellan borden. Det får inte heller serveras alkohol vid bardiskar. Restauranger utan egen entré kommer att få ha fler än en gäst per bord.

– Det är stora begränsningar som gör att vi kanske kommer att ligga på någonstans kring 50 procent av vår normala omsättning, säger P G Nilsson till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.