Foto: SVT

Ettåriga Sham kom ensam från Syrien

Publicerad

Antalet ensamkommande flyktingbarn har ökat kraftigt sedan i somras och det har aldrig kommit fler än nu. Krigsbarnen från Syrien utgör nu den näst största gruppen och är ibland så små som bara ett år.

– Det är min mans systerdotter. Hon har blivit skickad till oss i Sverige av sina föräldrar i Aleppo, berättar Bassima Kadoura och kliar den lilla i håret.

Ettåriga Sham är ett av runt 4.000 ensamkommande flyktingbarn som Migrationsverket räknar med kommer i år.

Kom med okänd man

En okänd man ringde plötsligt upp och berättade att han var i Malmö. Med sig hade han lilla Sham, som han på uppdrag av hennes föräldrar smugglat ut från Syrien.

– Vi fick inte reda på någonting om hennes resa. Och det har varit svårt att få tag på hennes föräldrar, berättar Bassima Kadoura i väntrummet på Migrationsverket i Malmö. De har precis fyllt i asylpappren för Sham.

Flickans föräldrar har varit på flykt från sitt hem i Aleppo i två år. Med sig har de två äldre syskon till Sham som verkar klara situationen bättre än lillasyster, enligt Bassima Kadoura.

– Hon har ju mått väldigt dåligt på grund av alla bomber och krig, fortsätter hon.

– Det händer faktiskt några gånger per år att det kommer så små barn ensamma. Men det är väldigt ovanligt, säger Mikael Ribbenvik på Migrationsverket.

Har ökat kraftigt

Antalet ensamkommande flyktingbarn har ökat kraftigt sedan i somras. Hittills i år har över 3.000 barn kommit utan föräldrar. 500 av dom är syrier eller statslösa som flytt från kriget i Syrien. De är nu den näst största gruppen efter afghanska barn.

Milisgrupper i Syrien uppges försöka värva barnsoldater, enligt Migrationsverket, och därför väljer föräldrarna att skicka iväg sina tonårssöner.

– Man försöker ju rädda sitt barn, säger Ribbenvik.

Det råder akut brist på kommunplatser för ensamma barn som flytt. Men efter nyår träder en ny lag ikraft som ska tvinga kommuner att ta emot fler.

Ettåriga Sham har sitt boende ordnat. Hennes morfar har bott i Sverige i 15 år, och här finns flera släktingar som kan ta hand om henne tills vidare. Även om känslorna är lite svåra att reda ut idag.

– Jag tycker om henne jättemycket, men vi får göra det bästa. Hoppas hon kan återförenas med föräldrarna snart, säger Bassima Kadoura.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flykten från Syrien

Mer i ämnet