Syriern Fahdawy Ghazy förs in i rättssalen i Szeged i Ungern där han dömdes för att ha korsat den ungerska gränsen illegalt. Foto: TT/Reuters

Fängelsestraff för flyktingar som korsade Ungerns gräns

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer, däribland funktionshindrade flyktingar från Syrien, har dömts till fängelsestraff för att ha korsat den ungerska gränsen illegalt, i samband med ett upplopp vid gränsen 2015.

De tio personerna, varav de flesta är flyktingar från Syrien, var en del av en grupp människor som tog sig in i Ungern september 2015, skriver Reuters. Hundratals personer forcerade då en gränspassage och polisen svarade med tårgas och vattenkanoner.

I dag dömdes de alltså för att domstolen anser att de har tagit sig in i landet illegalt i samband med upploppet. Lagen stiftades bara dagar innan händelsen och detta är första gången som något fall leder till åtal.

Flykten från Syrien

– Domstolen slår fast att de har deltagit i upploppet och utnyttjade situationen för att ta sig in i Ungern och EU, sa domaren Janos Arany enligt Reuters.

En sitter i rullstol

Bland de dömda finns tre funktionshindrade personer, som fick villkorliga domar. En av dem skjutsades in i salen i en rullstol eftersom han skadats i en explosion i Syrien.

– Jag gjorde ingenting. Domstolen hade ingenting på mig fast de hade nio månader på sig att bygga sin bevisning, säger rullstolsburne Fahdawy Ghazy till Reuters.

Nio av flyktingarna dömdes till ett års fängelse men släpptes omedelbart eftersom de redan avtjänat straffet i häktet. En person dömdes dock till tre års fängelse för att han ropat ut instruktioner till deltagarna i upploppet genom en megafon, och han kommer att sitta kvar eftersom domen överklagades. Alla dömda ska utvisas.

UNHCR: ”Oroande”

Försvarsadvokaten Tamas Fazekas säger att de dömda flyktingarna inte hade något med upploppet att göra. De bara bevittnade det hela, menar han.

– Om jag går till en fotbollsmatch och några huliganer börjar slåss så kan jag inte hållas ansvarig för det, jämförde Fazekas.

UNHCR:s talesperson i Ungern säger till Reuters att ”det är oroande att Ungern kriminaliserar personer som flyr från krig”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flykten från Syrien

Mer i ämnet