Det är mammaledighet som Europaparlamentets jämställdhetsutskott röstar om på tisdag. Inte ett ord nämns om att pappor borde få ersättning för att ta hand om sina barn.
Många av Europas barnfamiljer har ändå förbättringar att vänta. Barnfamiljer i fler än vart tredje av EU:s medlemsländer kommer att få fler betalda föräldradagar än de har i dag. Miniminivån kommer att höjas från dagens 14 veckor till troligen 18 veckor.
Men för länder som Sverige, som redan i dag har fler föräldradagar, blir den konkreta förändringen snarare att kvinnor inte längre kommer att tillåtas att arbeta de sex första veckorna efter förlossningen.
Kritiserat förslag
-Det borde vara upp till var och en att bestämma. Det varierar beroende på vem man är och vilka förutsättningar man har. Självklart kommer de flesta att vilja vara hemma men om man inte vill det ska det vara upp till kvinnan att besluta om, säger Sophie Sköld, nybliven mamma, till Rapport.
Gärna en rättighet men inget tvång. Så resonerar alla Rapport talar med. Och det är en åsikt som även delas av Eva-Britt Svensson (V), ordförande i Europaparlamentets jämställdhetsutskott.
-En mamma som har något oavslutat på sitt jobb och vill jobba några veckor under den här perioden ska nu tvingas att inte göra det. Det är därför jag och många med mig reagerar, säger Eva-Britt Svensson.
Medicinska argument
Trots kritiken ser förslaget ut att få majoritet. Kvinnor ska inte få arbeta tidigare än sex veckor efter förlossningen. Och argumenten är medicinska.
-Läkare rekommenderar sex veckor för att kvinnorna ska återhämta sig och för att få igång amningen, säger Edite Estrella från Europaparlamentets jämställdhetsutskott.
EU-ministern skulle drabbas
Det är inte lätt att veta hur många svenska kvinnor som faktiskt börjar jobba redan sex veckor efter förlossningen. Vår nya EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) har sagt att hon ska tillbaka till jobbet snabbt efter förlossningen, och skulle då vara en av dem som drabbades av den nya regeln om den fanns i dag.
-Det finns en problematik som man måste uppmärksamma. Det är viktigt att man ser till att man inte pekar ut något speciellt kön, varken kvinnor eller män. Och det gör man i och med att det handlar om mammaledighet. Man packar inte ihop papporna på det här sättet, säger Birgitta Ohlsson.
Niklas Forsberg