Många köper lågprisbiljetter, och får då istället ofta betala extra för exempelvis bagage. Foto: Scanpix/montage

EU-förslag: Stoppa extra avgifter på flyg

Uppdaterad
Publicerad

Ett förslag i EU-parlamentet ska hjälpa resenärer att sortera i den djungel av lågprisflyg som finns idag. Dessutom vill man göra det lättare att få ersättning för försenade avgångar.

Flygresenärernas rätt till ersättning vid förseningar ska stärkas i EU. Enligt ett aktuellt förslag som just nu behandlas i EU-parlamentet ska också några av lågprisflygbolagens extraavgifter stoppas.

– De lurar ju en lite. Det är så billigt först, bara själva flygstolen. Men sen tillkommer ju allting, säger Benny Jönsson som är på väg till London från Skavsta flygplats utanför Nyköping.

EU-kommissionen vill rensa upp i den snåriga flygdjungeln, där det ofta uppstår missförstånd. En ny EU-förordning är på väg som ska ersätta den gamla från 2004. I och med lågprisflygens intåg på marknaden har mycket förändrats. Priserna har sjunkit, men också kvalitén för resenärerna, sammanfattar EU-parlamentets transportutskott läget.

– Man får billigare pris, men man får ta slitet och betala för bagage och kolla vikt och sådär, säger Ylva Bailey.

”Tydligare biljettpriser”

Därför kommer nu ett förslag i EU-parlamentet som ska stoppa bland annat vissa extraavgifter som några flygbolag tar ut.

Transportutskottets rapportör Georges Bach, som leder arbetet, nämner bland annat kreditkortsavgifter, avgifter för boardingkort men också extrakostnader för bagage. I en standardbiljett ska detta ingå, menar han.

– Det finns idag många extrakostnader, bland annat för bagage och kortbetalning. Jag förespråkar att biljettpriserna ska vara tydligare och mer jämförbara, säger Geoges Bach.

Han är parlamentsledamot från Luxenburg och tillhör samma konservativa grupp i parlamentet som moderaterna och kristdemokraterna.

Få utnyttjar sin rätt

Den nya EU-förordningen ska också göra det lättare att få ut ersättning när flyget är försenat. Ersättningar på mellan 2.200 och 2.600 kronor har föreslagits efter tre timmars försening. Idag är det bara några få procent av de drabbade resenärerna som utnyttjar sin rätt.

– Jag skulle inte kräva pengarna tillbaka, säger Ylva Cianciolo som är på väg till Italien från Skavsta. Jag tror inte man kommer så långt med det.

I december röstar EU:s transportutskott om förslagen, och i februari är det sen hela parlamentets tur. Men förmodligen kommer det också krävas en andra omröstning i parlamentet senare, tror EU-kommissionens presschef Pernilla Baralt. Eftersom EU-parlamentsvalet i vår kommer emellan dröjer det innan de nya reglerna kan träda ikraft.

– Det tidigaste vi kan hoppas på att det här börjar gälla är under 2015, säger Baralt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.