De svenska A-traktorerna har hamnat under EU-kommissionens lupp. Foto: Fredrik Sandberg/TT

EU kan förbjuda A-traktorer nästa år

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen utreder just nu de svenska A-traktorerna. Anledningen: Man tycker inte att traktorerna ska användas som personbilar.

Det är tidningen Teknikens Värld som avslöjat att branschorganisationen för mopedbilar har kontaktat EU-kommissionens fordonsgrupp och berättat att svenska myndigheter tillåter personer med endast AM-körkort (mopedkörkort) att använda A-traktorerna.

Något som kommissionen menar strider mot EU:s fordonslagar.

Och nu utreder man alltså de svenska A-traktorerna. Enligt Teknikens Värld har EU-kommissionen varit i kontakt med regeringen i frågan sedan januari 2022. Det var också tänkt att den förra regeringen skulle ge sin syn på saken till kommissionen senast i juli i år, men man lyckades få dispens till efter riksdagsvalet.

Frågan ligger alltså på den nya regeringens bord. Om inte Sverige kan förklara varför den nuvarande ordningen är ok kan ett förbud mot fordonen komma redan under 2023, enligt Teknikens Värld.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) skriver i ett meddelande till SVT Nyheter att regeringen kontaktade kommissionen förra veckan och då försvarade de svenska reglerna för A-traktorer.

– A-traktorer är väldigt viktigt för många i Sverige och regeringen anser inte att den strider mot EU:s körkortsdirektiv. Nu förbereder regeringen skyndsamt skärpta regler för säkerheten gällande A-traktorer, skriver han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
A-traktorer får gå högst 30 kilometer i timmen. Men vid en poliskontroll i våras var 80 procent av fordonen manipulerade. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.