Foto: SVT

EU-kommissionär Ylva Johansson om vaccinproblemen i unionen

Uppdaterad
Publicerad

EU kommer att komma ikapp med vaccinationerna, tror EU-kommissionär Ylva Johansson som frågades ut i  ”30 minuter” på onsdagen. Hon riktade också en känga mot vaccintillverkaren Astra Zeneca.

Ylva Johansson, EU-kommissionär med ansvar för inrikesfrågor, frågades på onsdagen ut i SVT-programmet ”30 minuter”. Bland annat fick hon frågor om vaccinationstakten i EU.

Både Storbritannien och USA har vaccinerat runt hälften av den vuxna befolkningen. Motsvarande andel i EU är 18 procent. Ylva Johansson fick frågan om varför EU ligger så långt efter.

– Det där kommer vi snart ikapp ska du se. Jag tror att det är lite för tidigt att dra de slutsatserna, nu kommer mer vaccin, sa hon.

Hon framhåller också att Storbritannien till skillnad från EU har nödgodkänt vaccin, och att vaccintillverkarna inte levererat enligt plan.

– Hade vi haft de vaccinleveranser som var avtalade hade det sett annorlunda ut.

Tror inte på exportstopp

Ylva Johansson är besviken på att USA och Storbritannien begränsat sin vaccinexport.

– Jag tycker inte att det är bra att man sätter in den typen av exportbegränsningar.

Samtidigt anser hon att även EU bör kunna begränsa exporten, och ger Astra Zeneca en känga.

– Jag tycker att man ska ha möjligheten, särskilt mot ett bolag som så fatalt har misslyckats med att leverera vad man har avtalat till EU:s medlemsländer.

Hon tror att EU hade kommit längre om de brittiska Astra Zeneca-fabrikerna fått leverera vaccin till unionen.

– Vem som är den största skurken här, om det är bolaget eller Storbritannien, kan man tvista om. Men bra är det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.