Ett svenskt militärfordon med flagga utanför ett fartyg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige måste ta ledningen när Europas militära förmåga nu ska byggas upp – det är budskapet från EU:s försvarskommissionär. Foto: Toms Kalnins/EPA/TT

EU-kommissionären vill att Sverige leder upprustning

Publicerad

Sverige behöver ta ledningen när Europas försvarsförmåga ska byggas upp. Det är budskapet från EU:s försvarskommissionär Andrius Kubilius.

– Vi har ont om tid, sade han när han nyligen besökte Sverige.

EU:s kommissionär med ansvar för försvar och rymd, Andrius Kubilius, har besökt Sverige för samtal med regeringen och försvarsindustrin. Europa står inför den största upprustningen i modern tid, och kommissionären vill att länder som Sverige tar ledningen.

– Sverige har en mycket stark försvarsindustri och genomför en stor upprustning, så det är ett bra exempel för andra medlemsländer, säger Andrius Kubilius.

EU-kommissionen har tagit fram programmet Readiness 2030 (tidigare ReArm Europe), som bland annat ska hitta långsiktig finansiering för medlemsländernas upprustning.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har talat om att få fram 800 miljarder euro. Detta bland annat genom ändrade budgetregler och 150 miljarder euro i lån. Resurserna ska användas både för upprustning och stöd till Ukraina.

”Det är ont om tid”

Försvarsindustrin anses ha en nyckelroll i upprustningen. Vid sitt Sverigebesök åkte Andrius Kubilius bland annat till Karlskoga för möten.

– Den europeiska försvarsindustrin är splittrad, det finns ingen gemensam marknad och europeiska länder spenderar stora summor utanför Europa. Det är de frågor som jag diskuterat med Sveriges regering och med försvarsindustrin, säger han.

Vad tycker du att Sverige, mer konkret, kan bidra med?

– Det finns många förmågor. Jag besökte Karlskoga och såg ammunitionstillverkning, vad Saab kan göra, vilket artilleri och vilka stridsfordon ni kan tillverka. Det är världsledande förmågor som gör att Sverige kan bli värdefullt för oss alla.

I bakgrunden finns bland annat varningar om potentiella ryska aggression mot EU-länderna inom några år, och en osäkerhet kring den amerikanska truppnärvaron i Europa.

– Vi har ont om tid att få upp vår försvarsförmåga. Underrättelsetjänster i EU-länder har förutsett att Ryssland kan komma att pröva Natos artikel 5 innan år 2030, säger Andrius Kubilius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.